Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste ta hjälp av privata alternativ för att möta efterfrågan i äldreomsorgen

Annons
Sundsvall behöver fler äldreboendeplatser än i dag, och hur ska det annars lösas än genom privata alternativ, menar Catrin Eliasson (L). Bild: Fredrik Sandberg/TT

Replik på Replik: Privatisering av äldreomsorgen är varken efterfrågat eller billigt, ST 17/5.

De 30 miljoner i extra kostnader som Bodil Hansson refererar till avsattes i budgeten för utredning, omställning och bland annat utökad upphandlingskompetens i LOV (lagen om valfrihet som möjliggör för privata aktörer och ökar valfriheten). Att inte avsätta medel för detta hade varit oansvarigt. Genomsnittliga kostnaden i Sverige för en person med hemtjänst ligger på 268 000 kronor per år och Sundsvall ligger några tusenlappar högre (275 000 per år). Det finns många kommuner med LOV som ligger lägre än så och det finns många kommuner utan LOV som ligger högre än så, så att dra en slutsats om kostnadsläget utifrån LOV är omöjligt då många olika faktorer spelar in.

När det gäller efterfrågan på privata alternativ så är det svårt att fråga efter något som man knappt vet finns, men om ingen efterfrågan på privata alternativ skulle finnas, hur skulle då de privata hemtjänstbolagen i Sundsvall kunna finnas kvar? Fler trygghetsboenden vill vi också se. Gärna utanför staden, men också fler i stadens närhet, då kön till Norra kajen är många gånger fler än det antal lägenheter som finns i dag. Träffpunkter vill vi precis som tidigare se, men också andra former i samverkan med civilsamhället, som vår nyss lagda motion om måltidsvän för att minska ensamhet och öka matlusten.

Visst regleras rätten till äldreboendeplats i lag, men socialtjänstlagens nuvarande utformning lämnar utrymme för allt för många tolkningar vilken insats som är tillräcklig för en skälig levnadsnivå. Sundsvalls kommun har dubbelt så lång väntetid på äldreboende som riksgenomsnittet så visst behöver vi fler äldreboendeplatser i dag, men ännu fler inom tio år och där ser jag det mer som en nödvändighet att låta privata aktörer såsom Ersta diakoni hjälpa oss med den utmaningen, för den blir tuff för vår kommun att ta själva. För mig som liberal (i motsats till den socialistiska ideologin) är friheten att välja själv viktigt.

Catrin Eliasson (L)

Läs också:

L: Trångsynt av S om äldreomsorgen – är det vinster eller valfrihet ni vill begränsa? 

 Äldre utsätts för risker varje vecka: Bemanningen inom omsorgen räcker inte till

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons