Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi saknar välfärdsvisionerna hos Socialdemokraterna

Annons
Stefan Nilsson och Ersta diakoni väntar på ett ja från kommunfullmäktige för att få starta verksamhet inom äldreomsorg. Bilder: Anders Wiklund/TT / Arkiv

Catrin Eliason (L) och Bodil Hansson (S) har i några inlägg debatterat framtidens äldreomsorg. Vi på Ersta diakoni har lyfts fram som ett positivt exempel på en "privat utförare". Det fina omdömet värmer.

Samtidigt vill jag göra en viktig distinktion: Vi är en idéburen aktör. Våra drivkrafter skiljer sig från privata och offentliga aktörer. Vi behöver göra ett överskott, men det återinvesteras alltid i verksamheten. Vår ambition är ständigt att hjälpa fler där vi ser behov.

Sedan 2016 arbetar vår hemtjänst i Sundsvalls tätort. Ersta diakoni och lokala fastighetsentreprenörer vill starta verksamhet inom äldreomsorgen i Sundsvall. Men då måste kommunfullmäktige ge klartecken. Hittills har Socialdemokraterna sagt nej.

Det som förvånar mig mest är de motiveringar som Bodil Hansson hittills kommit med. Det har rört anställningsvillkor och andra faktorer som får det att låta som om detta främst är en arbetsmiljöfråga. Var finns välfärdsvisionerna?

Vi är en vinst för välfärden. Drivkrafter spelar nämligen roll. Vi idéburna är ofta snabba med att identifiera behoven, vi är också uthålliga eftersom vi inte har någon ägare som kräver snabb ekonomisk utdelning.

Drivkraften att hjälpa utsatta sammanfattas i vår värdegrund "Se människan". Den är inte fluff, den får konsekvenser. I kommuner där vi är etablerade händer det exempelvis att vi avstår från att delta i upphandlingar när vi bedömer att det inte går att leverera tillräcklig kvalitet till det begärda priset.

Vi försöker också ge det där lilla extra, det som ingen har krävt men som vi vet betyder något för dem vi ska tjäna. Här i Sundsvall arrangerar vår hemtjänst gemenskapsträffar en gång i veckan.

Få äldre kommer att spontant efterlysa privatiseringar. Frågar man däremot Sundsvallsborna om de vill ha alternativ att välja mellan, så är jag övertygad om att svaret blir annorlunda.

Vårt erbjudande står kvar. Handen är utsträckt. Ta den.

Stefan Nilsson, direktor för Ersta diakoni

Läs också:

S: Ökad bemanning går före utredningar och konsulter

Vi måste ta hjälp av privata alternativ för att möta efterfrågan i äldreomsorgen

Privatisering av äldreomsorgen är varken efterfrågat eller billigt

L: Trångsynt av S om äldreomsorgen – är det vinster eller valfrihet ni vill begränsa? 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons