Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ställer krav för att säkra marknaden för de lokala producenterna

Annons

Replik på "Kommunens klumpiga krav gallrar ut den lokala maten", ST 24 maj .

Sundsvalls kommun håller på att ta fram en ny inköpsstrategi för våra offentliga upphandlingar och inköp. En strategi som ställer tydligare sociala, etiska och miljömässiga krav på alla leverantörer vid kommunala upphandlingar. Krav som kommunen ställer på sig själv föreslås även ställas på de leverantörer som kommunen gör upphandlingar med. I inköpsstrategin föreslås kommunen bland annat ställa krav på antidiskriminering, meddelarfrihet och meddelarskydd för anställda i de företag som levererar tjänster och produkter till kommunen.

Inköpsstrategin ställer även kravet på rätten till heltid vid upphandling av tjänster, men endast när det är relevant att ställa det kravet.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Något krav på kollektivavtal kommer inte att ställas. Kommunen kommer däremot att ställa krav i nivå med tillämpliga kollektivavtal inom fem utpekade områden såsom lön, arbetstid, semester samt försäkringar och tjänstepension. Enmansföretag kommer dock inte att omfattas av dessa krav.

Andra krav som vi ställer i inköpsstrategin är mer ekologisk och närodlad mat, samt att göra det möjligt att dela upp stora upphandlingar till mindre, för att förbättra möjligheterna för små och medelstora företag att på schyssta villkor i konkurrens med de stora företagen kunna vara med och lägga anbud.

Läs också: Goda tider för länets nötköttsbönder – brist i butikerna när allt fler vill äta svenskt

Inköpsstrategin lyfter även upp att enligt, samma princip som krav i nivå med kollektivavtal kommer att ställas, så ska kraven på de livsmedel som kommunen köper in till våra äldreboenden och skolor vara producerade i nivå med svensk djurskyddslagstiftning.

De företag som LRF:s medlemmar driver kommer att även fortsättningsvis kunna förse kommunen med säkra, smarta och goda produkter som kommer att göra stor nytta för kommunmedborgarna.

Peder Björk (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Hans Forsberg (C)

Ordförande för Infrastruktur- och serviceutskottet, kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons