Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vidskeplighet hör inte hemma här

Annons

Replik på Religionsfrihet ger oss rätt till tro ST 5 juli.

Jag hävdade i min insändare att religion inte på något sätt ska kopplas ihop med statliga myndigheter, kommuner och landsting i deras tjänsteutövning. Även att personer med religiösa klädesplagg inte ska ha med besökande att göra. Jag ville också att vetenskap skulle fylla våra sjukhus och där ingick inte tillgång till bönerum.

Elin Lockneus svar till mig består i tre motfrågor. Den första är hur jag definierar vetenskap. Tyvärr, Elin, du har diskuterat religiösa texter i fem år på universitet och den matchen kommer jag att förlora. Du försöker bara trixa och trolla bort själva kärnfrågan som är: Ska stat, kommun och landsting syssla med det som inte ingår i deras arbete, det vill säga bejaka gudadyrkan. Ska vidskeplighet fortsatt vara en normal del av det offentliga? Det tycker inte jag.

Den andra frågan är att jag borde inse att religion kan lindra vid död och sjukdom. Mitt svar är: jaså, kan det? Och varför ska stat, kommun och landsting tro på sådant? Slutklämmen för den person som företräder en religion är alltid ”vänd dig till gud”. Det kanske hade varit bättre för patienten att få tala med en gammal lärare eller polis i stället. Det lindrar på ett annat, begripligare, sätt. Präster är inte experter på existentiella frågor, det är en egen självpåtagen uppgift.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

För det tredje så blandar Elin in ett suddigt resonemang beträffande religionsfrihet. Jag tycker att den lagstadgade religionsfriheten tyvärr är ett slag i luften. Genom att föra in religionsfrågor i den svenska lagstiftningen så legaliserar man att ockulta saker finns. Man lagstiftar visserligen inte om guds existens men om en massa saker omkring religionen med innebörden som att en gud finns.

Anta att jag tror på horoskop eller gubben i månen. För att få fler att intressera sig för min tro så vill jag att staten lagstiftar om dessa två företeelser. Ska då staten köpa förslaget, lagstifta och på så sätt ge lite reklam åt det hela? Det finns visserligen hot mot troende, men blir man misshandlad för detta så gäller brottsbalken – det är förbjudet att hota och misshandla folk. Hur har religioner lyckats få egna lagar? Är det verkligen olika myndigheters uppgift att år 2016 ge vidskeplighet ett ansikte.

Jan E

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons