Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att god man får stöd i sitt uppdrag

Annons

Onsdagens ledare om ”gode män” fick mig att göra denna reflektion över varför det är svårt att rekrytera gode män. Jag har 17 års erfarenhet som god man/ förvaltare. Sammanlagt har jag haft ett tiotal huvudmän under dessa år. Det är mycket svårt att beskriva det ideella uppdraget som god man då huvudmannens behov av hjälp kan vara så vitt skilda. Bakgrunden till behov av god man kan vara funktionshinder, sjukdom, missbruk, demens, minderårig eller annan orsak. En god man ska vara lekman men förväntas ändå kunna allt. Trots behovet av god man kanske huvudmannen driver ett jordbruk eller äger hyresfastighet och då kan jag bli inblandad i försäljning av skog eller stopp i avloppet.

Godmansuppdraget är mycket vittomfattande och lärolikrikt. I mitt fall kan det vara att besöka huvudmannen regelbundet, vara med på bouppteckning, förhandla med Trafikverket, köpa möbler, kontakter med anhöriga, vårdcentralen, biståndshandläggare, söka bostadstillägg, teckna försäkring, föra kassabok och göra en årsredovisning.

Man kan ställas inför många okända situationer som när polisen ringer klockan fyra på natten och talar om att min huvudman står på gården och skriker eller berättar att huvudmannen har tänt eld på sin lägenhet, eller när jag ser att min huvudman mår så dåligt att vi måste åka till akutpsyk, när jag bedömer att balkongen i hyreshuset är på väg att rasa på grund av mycket snö, att nya E4 ska gå över huvudmannens marker, familjetvist i ett arvsskifte, och då krävs livserfarenhet och rådighet.

Mina erfarenheter av Överförmyndarkontorets granskningsarbete är att de är mycket noga i sin granskning av hur jag sköter huvudmannens ekonomi och därför blir jag förvånad över det jag läser om fallet ”Berra ”. Jag antar att det också finns något slags granskning av kvaliteten i vårt arbete men jag har full förståelse för att det bara kan ske i enstaka fall med den bemanning Överförmyndarkontoret har i dag.

Det jag saknar är ett ”bollplank” när jag ställs inför situationer som jag inte har erfarenhet eller kunskap om. Mitt förslag är att två till tre personer från God mans och förvaltarföreningen tillsammans med en erfaren handläggare på Överförmyndarkontoret bildar en grupp dit alla gode män kan ställa sina frågor. Nya gode män borde få någon form av grundläggande utbildning innan man åtar sig ett uppdrag men det är svårt att täcka allt då uppdragen är så otroligt skiftande.

Bengt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons