Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxnas beteende påverkar ungas attityder till alkohol

/

Annons

En av Östersundssommarens största höjdpunkter, Storsjöyran, närmar sig. Du som vuxen kan bidra till en yra utan problem kopplat till alkohol och andra droger bland våra unga genom ditt ställningstagande och ditt agerande. Låt oss tillsammans se till att Storsjöyran blir en positiv upplevelse, särskilt för våra ungdomar.

Läs också: Så ska de hålla unga borta från kriminalitet – Kris tar svenska hiphopeliten till Sundsvall

Storsjöyran 2015 upplevdes som lugn och trevlig med relativt få problem kopplat till alkoholkonsumtion bland unga. Vi ser också att ungdomars alkoholkonsumtion har minskat kraftigt de senaste åren i hela landet. Men fortfarande dricker många alkohol. Bland landets niondeklassare har 42 procent druckit det senaste året. Alkoholkonsumtionens skadliga effekter drabbar unga särskilt hårt. Men olyckor och andra problem på grund av alkohol kan undvikas, och du som vuxen har stor betydelse.

Vuxnas alkoholvanor och beteende påverkar unga både vad gäller attityder till alkohol och bruk av det. Dryckesvanor går lätt i arv och föräldrars sätt att vara har stor inverkan på tonåringar. Allt färre vuxna i landet har en riskabel alkoholkonsumtion. Men fortfarande riskkonsumerar var femte man och mer än var tionde kvinna alkohol.

Hur du som vuxen agerar och vad du säger har stor betydelse för hur ungdomar i din närhet förhåller sig till alkohol. Dessutom visar forskning att barn som vet att deras föräldrar inte accepterar alkohol före 18 års ålder inte bara gör en senare alkoholdebut, utan också generellt dricker mindre.

Vi vet också att de flesta unga avstår alkohol om de inte får det från någon de känner. Även här har du som förälder stor betydelse. De flesta föräldrar väljer att inte förse sin tonåring med alkohol. Fortsätt så ni gör skillnad. Prata gärna med äldre ungdomar som umgås med din tonåring. I dag är nämligen kompisar och kompisars syskon den vanligaste källan till alkohol för minderåriga.

Inför Storsjöyran och andra sommaraktiviteter är ditt ställningstagande mot ungdomars konsumtion av alkohol och andra droger viktigt, liksom hur du själv är som förebild ute i vimlet.

Läs också: Så ska festivalerna hindra sexbrott

Låt oss gemensamt se till att årets yra blir lika lugn och härlig som förra året. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Tips till dig som tonårsförälder i sommar:

1. Prata med din tonåring. Lyssna, sätt gränser och berätta varför du inte vill att hen ska dricka alkohol.

2. Samarbeta med andra föräldrar. Kom överens om regler och tider. Hjälps åt att hålla koll på vad som händer under kvällarna. Det gör det lättare att sätta gränser.

3. Prata med äldre syskon om langning.

4. Gå in på www.tonarsparloren.se och www.mobilisering.nu, för fler tips.

Välkomna till Östersund och årets Storsjöyra

Cecilia Agri, gruppledare Röda Korsets Första hjälpen-grupp Östersund, Thomas Andersson, samhällsmedicinsk sekreterare, Region Jämtland Härjedalen, Helén Eurenius, förvaltningschef, Socialförvaltningen Östersunds kommun, Niclas Forsberg, Kyrkorna på Yran, Pernilla Hellan och Joakim Sandström, Föreningen Tingshuset, Alexandra Hägglund tf Kommunpolis i Östersund/Bräcke/Ragunda, Christer Höglund, tf Kommunpolis Jämtland/Härjedalen, Björn Karlsson, distriktsordförande IOGT-NTO Jämtlands län, Stefan Kauppi, Storsjöyran, Christina Larsson, enhetschef Akutmottagningen, Östersunds sjukhus, Annika Nilsson, JUNIS, IOGT-NTO:s juniorförbund, Nils-Ivar Odelberg, Nattvandring.nu Jämtland/Härjedalen, Therese Räftegård Färggren, ANDT-samordnare, Länsstyrelsen Jämtlands län, Jessica Viggesjöö. Föräldraföreningen mot narkotika Jämtland, Birk Vikén, distriktsordförande Ungdomens Nykterhetsförbund Jämtlands län, Mika Vurestedt, områdeschef Systembolaget Östersund, Hans Ängquist, gruppchef lokalpolisområde Östersund. Kommunala samordnare för drogförebyggande arbete i Jämtland och Härjedalens kommuner.

Fotnot: Mobilisering mot droger är en bred samverkansform mellan myndigheter, arbetsmarknadens parter och frivilliga/idéburna organisationer i Jämtlands län. Målsättningen är att gemensamt jobba för ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons