Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insikt efter en dag i skogen: Älgen har gjort stor skada – jag förstår skogsägarnas oro

Jag läser lite varstans att älgen gör stor skada på våra skogar och måste därför skyndsamt avskjutas till en rimligare vinterstam. Jag tänkte att jag med egna ögon måste se vilken skada älgen gör och åkte upp på höjderna där det oftast är skogsbolag som äger marken och jag måste säga att jag blev nästan chockad av det jag fick se.

Jag ägnade hela dagen till att åka omkring och vad jag såg var mest kala ytor med nästan ingen växtlighet, men med enstaka skogsdungar som bröt av. Visserligen såg jag också ytor med lövsly, men de lär väl snart också vara nedbetade av klövviltet.

Att älgen har gjort stor skada har jag nu sett med egna ögon och förstår bättre skogsvirkesägarnas oro för att älgen blivit alltför talrik och förstår därför också att man måste jaga dem nästan hela vintern och även under brunstperioden.

Bedrövad

Läs även insändarna:

Skogsägare: Jag prioriterar näringen framför hobbyn – älgstammen måste minskas

Jägareförbundet: Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen – korståget mot klövvilt verkar aldrig ta slut

Skogsstyrelsen: Nej, vi föreslår ingen halvering av älgstammen – men viltskadorna måste minska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel