Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inställda operationer hot mot ortopedläkare

Landstinget Västernorrland riskerar att tappa ortopedläkare.
Det kan bli effekten på grund av inställda operationer på länets sjukhus
Det senaste året har antalet strukna operationer ökat i både Sundsvall och Sollefteå.

Annons

Antalet planerade operationer som stryks inom 24 timmar innan operationen skulle ha påbörjats ska enligt landstingets mål inte ligga över 5 procent. För januari-augusti i år har inget av länets tre sjukhus klarat av den uppgiften. I Sundsvall ströks 6,2 procent av operationerna inom 24 timmar, i Sollefteå var siffran 6,1 procent och i Övik 5,8 procent.

Jämfört med samma period 2014 har både Sundsvall och Sollefteå haft en kraftig ökning av strukna operationer, medan siffran för Övik har minskat.

På till exempel Sundsvalls sjukhus ströks 337 patienter mindre än ett dygn före operationen under årets första åtta månader och 104 av dessa patienter ströks på grund av vårdplatsbrist. På ortopedkliniken har bristen på vårdplatser gjort att man till en stigande kostnad tvingats köpa en stor andel vård utanför länet

"Det medför även på sikt att det också blir svårare att bibehålla och utbilda framtida ortopeder med en minskad operativ verksamhet", skriver i landstinget i delårsrapporten för vårdområde opererande.

Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistvården, är medveten om den bekymmersamma situationen för ortopedläkarna.

– De som framför allt fört fram det här är ortopedkliniken. De har haft stängda vårdplatser och därför inte kunna operera så mycket. Där försöker vi nu utnyttja hela länet så mycket som möjligt, säger Rödén.

Hon berättar även om en oro från verksamheten över hur landstinget i slutändan ska göra sina besparingar.

– Det finns en oro att om man gör ett icke-genomtänkt sparprogram så kan det leda till en kompetensflykt. Den oron finns och den oron berättar verksamhetscheferna om när man pratar med dem, säger Rödén.

Och störst oro har hon uppfattat kommer från ortopedkliniken.

– De enda där vi har diskuterat lösningar om hur vi ska kunna operera mer och där det faktiskt har lättat lite är på ortopeden. Jag har inte hört något från andra opererande kliniker, säger Margareta Berglund Rödén.

Men där har du hört om den här oron?

– Ja, inte att de har slutat, utan vad vi kan göra för att öka produktionen och produktionen har ökat lite i slutet på oktober. Men det har varit mest kopplat till vårdplatssituationen, säger Rödén.