Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte bara Alliansens fel

Tretton procent av alla som röstade i riksdagsvalet valde att lägga sin röst på Sverigedemokraterna.
Så hur kommer det sig att ett rasistiskt parti lyckats bli Sveriges tredje största parti, med god marginal dessutom?

Vänsterdebattörer och opinionsbildare vill gärna skylla på Alliansen. De talar om den nedmonterade välfärden som orsak till den känsla av utanförskap och maktlöshet som sägs vara grunden till SD:s framgångar. Det är inte en helt rättvis analys, däremot kan den i vissa delar bli en självuppfyllande profetia. Sant är att skillnaderna mellan rika och fattiga ökat, sant är också att det finns stora problem med till exempel utförsäkringar från sjukförsäkringen. Men det satsas mer på välfärden nu än innan Alliansen tog makten, och Sverige rankas fortfarande som ett av de bästa länderna i världen att leva i. Det finns alltid berättelser om enskilda personer som fallit mellan stolarna, som inte får den hjälp och det stöd de behöver från samhället, men det fanns det även under åren med Socialdemokraterna. Dock att det är oppositionens privilegium att i en valrörelse lyfta dessa personer som exempel på regeringens misslyckande och göra en bild av att hela samhället är trasigt, snarare än att det inte fungerar perfekt i alla delar.

Att SD:s framgångar skulle bero på Alliansens politik motsägs också av det faktum att Sverige är ett av de länder i Europa som klarat den djupa ekonomiska krisen bäst, och från vänster är ignoransen när det gäller den globala ekonomiska krisen beklagansvärd. Sverige har lyckats stå emot extremhögern i långt högre utsträckning än många andra länder i Europa, länder i ekonomisk kris med ökade klyftor men även ett land som Norge som står utanför EU och som är ett av världens rikaste med över 5 000 miljarder norska kronor i sin oljefond.

Norge är också ett tydligt exempel på att extremhögerns framgångar inte handlar om borgerlig politik. Norge hade socialdemokratiskt styre innan norrmännen valde en högerregering och släppte in ett främlingsfientligt parti i värmen.

Ytterligare ett faktum som motsäger vänsterns huvudargument är att nära hälften av de nya SD-väljarna kommer från Moderaterna. Det är knappast tidigare moderatväljare som tycker att Alliansen har slagit sönder välfärden, däremot finns inom M många konservativa som ogillar Nya Moderaternas öppenhet och migrationspolitik, många som önskat att M skulle ha samarbetat med SD, många som är rasister. Dessa är inte rädda för försämrad välfärd, utan för främlingar.

Det kan vara ett svar på varför somliga väljer att rösta SD. För att alla inte gillar olika. För att det finns ett vi och dom-tänk, människor som är beredda att ställa upp för sådana som hör till vi, men inte för dom. Det tänk som är SD:s livsluft, men också ett tänk som nu används som slagträ mot SD, när det börjar pratas om att "vi är 87 procent som inte röstade SD". Det gör SD-väljarna till dom. Och är det något som kan slå sönder ett samhälle är det när människor börjar se på varandra utifrån en indelning i vi och dom.