Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte bara jul – men väldigt kul

Carola – Min bästa jul
Tonhallen (torsdag)
Betyg: 4/5

Annons

Säga vad man vill om allas vår Carola, fenomenet Carola – men nog bjuder hon på sig själv. Vad vore väl svenskt artistutbud utan en praktstjärna som vi kan både skämta om och älska. Och som älskar passionerat tillbaka.

Inför ett utsålt Tonhallen improviserade hon ganska vidlyftigt på torsdagskvällen. Och gick i land med det, mycket tack vare ett stadigt och lyhört band i ryggen. På något konstigt vis lyckades hon förena stark närvaro med typiska utsvävningar, plattityder med träffsäkra avsnitt. Hon förmådde vara personlig med över 800 människor som hon knappast känner. Skapa en kontakt som kändes inuti.

Efter en trevande start med pliktskyldigheter började det hända saker efter en halvtimme – tack vare en bandmedlem. Namnet är Göran Eriksson som via välljudande akustisk gitarr och Kenny Loggins-inspirerad sångröst nådde djupet i "Mary, did you know". Den följdes av "I denna natt blir världen ny" med Simon Hammarbäcks starka hjärtslagstrummor och längtansljuv sång, och sedan härligt sentimentala "Himlen i min famn".

I det skedet var Carola rejält rörd och efter en (alltför) lång presentation om sitt flyktingengagemang hamnade vi i nya "Refugee song", som hon skrivit med basisten tillika pojkvännen Jimmy Källqvist. Laddad med vånda och omsorg, frid i kaos. Hade det varit en insamlingsbössa i stället för ett stearinljus som skickats mellan bänkraderna vid det tillfället kunde det ha blivit en rejäl slant.

Pendeln svängde igen och nu uppträdde jazzsångerskan Carola. I versionen av Billie Holidays "God bless the child" fick vi prov på vilken jazzy ton hon besitter. Med höjd, djup och swing. Och eloge till pianisten Ola Hedén för snillrikt hantverk.

Min bästa jul är arbetsnamnet på turnén, som är laddad med en hel del annat. Gospel, till exempel. Att få höra en både uppsluppen, nytänd och lekfull Carola ger liv åt vilken utnött dänga som helst. I det här fallet "O happy day" och "Go tell it on the mountain", som spetsades ytterligare av skickliga instrumentinsatser. Scenglädjen smittade omtumlande snabbt.

Konserten var ingalunda perfekt, men berörande. Eller som Carola själv uttryckte det: Livet behöver inte vara perfekt för att vara fantastiskt bra.