Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte fristående, men bitvis lysande om hederskultur

På insidesfliken står det att det här är en fristående fortsättning på "Ole dole". Det stämmer inte, romanen är långt ifrån fristående från föregångaren. Det finns så mycket hänvisningar till händelser i den boken att jag blir irriterad eftersom jag inte har läst den. Det handlar om relationer mellan huvudpersonen Helen Grace och flera av Southhampton-poliserna som är närmast obegripliga för mig.

Det är synd för visst är det en spännande historia som Arlidge har skrivit. Och jag läser den i samma veva som Gefle Dagblad startar sin granskning av hederskulturen. Här handlar det verkligen om dessa frågor: Män som tar sig rätten att köpa kvinnors kroppar, män som tar sig rätten att hårdfört bestämma över hustru och barn med hänvisning till kyrkan och bibeln. En bitvis lysande berättelse.

Det är som sagt synd att jag inte hade läst föregångaren, då hade jag garanterat haft ännu mer utbyte av romanen.