Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte lönt att söka jobb

/
  • Caroline Backlund har precis kommit hem från studier utomlands. I går träffade hon Elin Sandin, arbetsförmedlare för ungdomar.
  • Hans Forsberg.

Mer än var fjärde ung i Västernorrland känner en eller flera personer som slutat söka jobb, visar en ny undersökning.
– Det förstår jag. Om det inte finns något hopp om jobb så känns det meningslöst, säger Caroline Backlund, 23 år.

Annons

Hon har varit arbetslös tidigare och vet hur det var att söka jobb.

– Oftast fick man inte ens svar på sin ansökan. När man lagt ner tid på ett personligt brev känns det inte roligt att inte få någon respons alls, säger hon.

I stället har hon studerat i två år och har precis kommit hem från en utbildning i grafisk design i USA. I går skrev hon in sig på arbetsförmedlingen i Sundsvall.

– Jag kanske fortsätter att studera nästa höst, men fram till dess vill jag kunna försörja mig. Men jag har flera kompisar som nu börjat plugga just för att de inte fått jobb, säger Caroline Backlund.

Timanställd

Innan hon blev arbetslös förra gången jobbade hon som timanställd på en bensinmack och på lager.

– De av mina kompisar som jobbar nu är också timanställda eller har praktik, ingen arbetar heltid. Det är otryggt att ha det så.

Hans Forsberg är ordförande för Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration, Navi, i Sundsvall.

– Det är väldigt oroväckande att många unga inte ens tycker att det är lönt att söka jobb. Och de har stadigt ökat i antal efter krisen i början av 1990-talet.

Att många arbetsgivare efterfrågar erfarenhet gör att unga får svårt att konkurrera.

– Det kan skapa en uppgivenhet, menar Hans Forsberg, C.

Gör för lite

Fyra av tio unga tycker också att politikerna gör för lite mot ungdomsarbetslösheten.

Centern anser att utbildningen måste få bättre kontakt med arbetslivet, att arbetsförmedlingen måste bli effektivare, att ingångslönerna blivit för höga och att företagsklimatet måste bli bättre. Samtidigt har partiet haft stort inflytande under sex år, inte minst genom posten som näringsminister.

– Det här är komplicerade frågor som tar tid att lösa, menar Hans Forsberg och pekar på att Sundsvall nu gör en jobbsatsning på de som står långt från arbetsmarknaden.

Caroline Backlund är registrerad som arbetslös igen.

– Förra gången fick jag inte mycket till hjälp av arbetsförmedlingen. Men jag vet andra som har fått det, så det kanske blir bättre nu.

Annons