Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte nöjda med miljödomen – både SCA och Naturvårdsverket överklagar

Både Naturvårdsverket och SCA överklagar miljödomen för Östrandsfabriken.

Annons

– Vi tycker att det är orimligt att mark- och miljödomstolen nu skärper villkoren för vår befintliga fabrik när det gäller utsläpp i vatten, säger Ingela Ekebro, som ledar om- och nybyggnaden av fabriken i det stora projekt som SCA kallar Heliås.

De nuvarande tillstånden är från 2011.

– Så de är ju moderna och genomarbetade. Tillstånden för vår nuvarande fabrik var heller inget som vi direkt diskuterade vid förhandlingarna i höstas, så vi är lite förvånade över skärpningen, menar hon.

De villkor som mark- och miljödomstolen hittills beslutat om för den nya fabriken – alla krav är inte preciserade ännu – har SCA däremot inte så stora invändningar emot.

Men problemet anser man alltså är perioden fram till att den ska tas i drift om två och ett halvt år, alltså maj 2018.

– Ska vi klara de nya villkor som man vill ha fram till dess måste vi både åtgärda delar av fabriken som sedan ska bytas ut eller vidta provisoriska åtgärder som troligen inte passar in i den nya anläggningen, där vi ju jobbar med nya större lösningar, säger Ingela Ekebro.

SCA har begärt anstånd med sin överklagan till den 18 december, medan Naturvårdsverket begärt anstånd till den 25 januari.

– Vi har inte bestämt vilka punkter vi ska ta med i vår överklagan ännu, utan det behöver vi diskutera, säger Olof Åkesson, Naturvårdsverket.

Han påpekar också att domen i vissa fall refererar till tidigare yrkanden från Naturvårdsverket, yrkanden och argument som verket senare ändrade eller till och med tog tillbaka.

– Det känns som att domstolen inte tagit in att vi gjort dessa ändringar, vilket känns lite egendomligt, säger Olof Åkesson.