Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte så vackert, men oj så viktigt

Matchboll. Det går inte att sammanfatta läget inför avslutningsduellen mellan GIF Sundsvall och Landskrona med ett mer sportigt och slagkraftigt ord.
GIF hade allt i sina egna händer inför den näst sista omgången, men när fienderna från söder och väster kryssade på sin seglats gick Sundsvall segrande ur striden. 1–1 för Ljungskile och 0–0 för Hammarby var bra. Slutresultatet 0–1 på Studenternas IP var ännu bättre.

Att Johan Eklund klev upp i ensam ledning i skytteligan tror jag han tog med en rejäl axelryckning. Att hans distinkta mål på stopptid i den första halvleken blev matchens enda var så mycket viktigare, så mycket bättre.

Scenariot på Studenternas var vackert. En sensommarvarm höstkväll i svartaste mörker. Med ett duggregn som böljade och blänkte i de oändligt antal lux strålkastarna bjöd på. Omgivningarna var vackra, spelet ... inte alls. Men vad spelar det för roll när GIF tar ett superkliv; från Superettan – mot Allsvenskan?

Det var inte vackert – det var viktigt.

Och hur mycket än Sirius försökte rulla runt och luckra upp Giffarnas försvar var det omöjligt. Det var hängslen och livrem och nära på ett kyskhetsbälte dessutom. GIF ville inte släppa till något och studenterna från Uppsala sköt flera av de lösaste skott Tommy Naurin motat den här säsongen. Han fick i och för sig fläka sig några gånger för att förtjäna titeln "Bäst på planen", men riktigt skrämmande nära var det aldrig.

GIF skapade å andra sidan inte så förskräckligt mycket framåt heller. Men vad gör det när Johan Eklund dyker upp och gör det han tycker är allra roligast. Det han är bäst i hela Superettan på; att göra mål. Att ta GIF till den första segern i Uppsala på 19 år. Den första segern sedan Ante Yngvesson och mellan-Foppa var i farten.

Med ett massivt stöd från hundratals tillresta supportrar bars GIF fram under den sista halvtimmen. Och det gjorde inte inramningen mindre vacker.

Men vackrast av allt för alla med GIF-ögon är ändå tabelläget. Den där GIF Sundsvall är överst. Där Hammarby passerats och där Ljungskile är trea.

En tabell där det är lätt att se att det räcker med ett kryss för Sundsvall – oavsett vad som händer på de andra arenorna.

Och skulle GIF misslyckas och förlora mot Landskrona behöver både Hammarby och Ljungskile vinna.

Bättre utgångsläge går kort och gott inte att få.

GIF har matchboll. Nu är det bara att smasha in den. "Bara och bara" förresten.

Söndagens motståndarlag Landskrona måste vinna för att överhuvudtaget ens ha chansen att nå en kvalplats.

Det är upplagt för fest och dramatik på Norrporten Arena på söndag.

Jag kommer att vara där. Jag hoppas att jag är i gott och stort sällskap.