Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte synd om männen som saboterade för dameliten i Vasaloppet

Spurtstriden på damsidan i Vasaloppet fick ett snöpligt slut som redan har blivit omdiskuterat.

Britta Johansson Norgren, som jagade sin första guldmedalj, tvingades uppleva hur herråkare stängde hennes väg. Detta trots att männen i loppet var instruerade att hålla sig i spåren till höger, så att damernas guldstrid ostört skulle få utkämpas i spåren till vänster.

Med hjälp av skyltar och visselpipor försökte arrangörerna få de manliga åkarna att lämna de vänstra spåren fria, men proppen av män bestod och Britta Johansson Norgren fick aldrig en ärlig chans.

Läs också: Männen som tränger sig fram genom livet

En manlig åkare som störde både guld- och silvermedaljören på damsidan diskvalificerades från Vasaloppet. Men typiskt nog var det inte en särskilt ångerfull utan en till synes oförstående skidåkare som intervjuades i den egna lokaltidningen, Ulricehamns Tidning, efter loppet.

"Jävligt surt när man gör sitt livs lopp", konstaterade åkaren som nu förlorar sin nittiosjätteplats. I långlopp händer det många incidenter.

Men, frågade sportjournalisten grabbar emellan, "tror du att straffet hade blivit detsamma om du enbart stört herråkare?"

Den intervjuade passar på frågan, men är desto tydligare på en annan punkt. Han har svårt att förlika sig med att diskas för att ha stört just kvinnor:

"Sen förstår jag inte riktigt hur de kan döma en herråkare för något som bara påverkar damklassen. Vi konkurrerar ju inte."

Om det bara är kvinnor som drabbas så kan det väl inte vara så farligt... Och vad är väl en medaljstrid mellan kvinnor i jämförelse med den ärorika striden om platserna 95-100 på herrsidan?

Att först stänga vägen för kvinnor, och sedan kamma hem sympatier i lokalpressen när konsekvenserna följer, det borde väl vara en manlig rättighet. Sedan må det vara internationell kvinnodag så mycket det vill.

Vem hinner tänka på att släppa fram kvinnor när det finns manliga skidtraditioner att föra vidare. Redan Gustav Vasa var ju när allt kommer omkring man...

I fäders spår – mot kvinnors segrar.

Eller hur det nu var.