Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intensiva barnkulturperioder i vår

Tre intensiva barnkulturperioder och några föreställningar däremellan.
Så ser vårens barnkulturprogram ut, med ämnen som rymden, musikmaskiner och att det är OK att vara olik.

Redan nästa helg, den 12–14 februari, drar vårens barnkulturutbud i gång med en intensiv helg med flera föreställningar.

"Beatrix värld" skulle ha spelats i höstas men ställdes in på grund av sjukdom. Nu är Dockteater Tittut tillbaka med den klassiska barnboksförfattarinnans Beatrix Potters djurvärld i en visuell och fysisk föreställning för de mindre barnen (2-6 år). Samma helg spelas Scenkonsts Västernorrlands "Kanaljen i Seraljen", en musiksaga med Lennart Hellsings ramsor och rim som passar bra att använda till musik, samt för barn 5-9 år dansföreställningen "Mata mej!" där finns diverse musikaliska apparater måste matas och skötas. Ibland fungerar relationen bättre, ibland sämre.

– Det finns något för alla åldrar. Man kan gå all in på barnkultur den helgen, säger kultursekreterare Håkan Nordman.

Sundsvallsgruppen Teater Soja ger den enda offentliga föreställningen av "Flyktfåglar" i Kulturmagasinet den 20/2. Helgen därpå spelas "Är du levande?" efter Margery Williams bok "The Velveteen rabbit".

– Tre vuxna män ger en föreställning om en leksakskanin; en är pojken, en kaninen och en är berättaren samt hästen som pratar med tygkaninen om vad det är att vara levande. Tänkvärd pjäs i det lilla formatet, säger Håkan Nordman.

Embla är fascinerad av universum och försöker hitta svaret på stora frågor fast alltets storhet får henne att känna sig liten (4-8/3).

– "Embla - en flicka mitt i kosmos" är en pjäs för alla som älskar stjärnor och himlakroppar. Dockteater Tittut uppfinner ett nytt universum med varje produktion, säger Håkan Nordman.

Inför sportlovet laddar barnkulturen extra. Skottes musikteater kommer med "Lilla Faust" - en barnversion av pjäsen om den klassiske doktor Faust som Folkteatern i Gävle spelat. (9/3) Scenkonst Västernorrland ger "Bollkänsla" - ett samarbete mellan musik, teater och dans för de lite äldre, och för alla åldrar spelar gruppen Lekisjazz & Krokodilorkestern jazz med särskilt fokus på barn.

– jag gissar att morfar och farmor kommer att ta med barnbarnen för att de ska får höra bra musik, säger Håkan Nordman.

"Vill va med" är en snäll och glad variant på "Den fula ankungen (8-10/4) och även "Guji Guji" (15-17/4) handlar om att det OK att avvika.

– Ankmamman har inget emot att det är en krokodil i ett av äggen, men det blir problem när krokodilkompisar berättar att sådana som de äter ankor, säger Håkan Nordman.

I barnkulturens finalhelg ingår också dansföreställningen "Burken" (17/4), en berättelse om vänskap med dans, musik och humor.

Biljetter köps hos Kulturmagasinet, Entré Sundsvall samt mindre orters bibliotek.

Läs mer om teater i vår:

Timrå Riksteaterförenings program