Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invånarnas hårda dom: Västernorrland sist i sjukvårdsranking

Förtroendet för sjukvården är fortsatt lågt i Västernorrland.
Knappt mer än varannan, 53,6 procent, har mycket eller ganska stort förtroende för hälso- och sjukvården överlag.
Så lågt ligger inget annat landsting i landet.

Siffrorna redovisades på tisdagen i den senaste årsuppdateringen av Öppna jämförelser från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Bottenbetyget från Västernorrlands invånare kan jämföras med rikssiffran som är 62,8 procent.

Läs också: Länets vård är sämst i landet

Förtroendet specifikt för sjukhus är högre, 60,8 procent. Det ligger långt under rikssnittet på 71,4 procent men Gävleborg är mer missnöjda med bara 55,2 procents förtroende.

Landstingets kommentar är att sammanställningen visar förbättringsutrymme när det gäller förtroende för verksamheten.

– Förtroende byggs under lång tid, och det är något vi fortsatt ska arbeta aktivt med, säger tillförordnade landstingsdirektören Inger Bergström i ett pressmeddelande.

Västernorrland avviker negativt även i andelen trycksår i slutenvården. Här ligger landstingets siffra på 18,5 procent jämfört med 13,6 för riket.

Men de vårdrelaterade infektionerna är något färre. Rikssnittet är 9,9 procent, i Västernorrland smittas 9,4 procent av infektioner i vården.

Landstingets ekonomi anar kanske också en ljusglimt i mörkret från SKL. I det som kallas strukturjusterad hälso- och sjukvårdskostnad landar Västernorrland i mitten av tabellen närmast rikssnittet. Åtta landsting har högre kostnad.

Allt fler i Sverige överlever stroke och hjärtinfarkt. Dessutom drabbas färre av stroke. Det visar Öppna jämförelser på nationell nivå.

Men samtidigt syns fortsatta stora skillnader i vården mellan landstingen.

I jämförelserna har Socialstyrelsen studerat läget för ett urval kroniska sjukdomar som stroke, diabetes, demens, vissa hjärtsjukdomar, astma, KOL och depression.

Det välkomnas av Monika Johansson, landstingets kvalitets- och patientsäkerhetschef, som ett bra nytt faktaunderlag.

– Vi känner igen mycket av mönstren sedan tidigare och kan notera att vi på en hel del områden har förbättrat oss över tid i samma takt som riket, men att vi också har områden att arbeta vidare med, säger hon i en presskommentar.

Bland annat krävs bättring i folkhälsoarbetet. Länet har hög förekomst av det så kallade metabola syndromet med åtföljande diabetes och hjärtkärlsjukdomar.

Andra områden som behöver mer fokus är vissa väntetider, benskörhet samt vård i livets slutskede.

För ett år sedan låg Västernorrland sist när landstingen rankades i ett sammanvägt index för alla indikatorer som jämfördes, detta efter en klättring uppåt till plats nummer åtta på tre år .

Inget motsvarande index i år har redovisats från SKL ännu.

Allt som allt jämförs mer än 260 olika indikatorer. Var och en kan ta del av resultaten här.