Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invigning av skidspår på Södra berget – hundratals intresserade på plats

Sedan i vintras har Sundsvalls kommun sparat snö för att snabbt kunna komma igång med snötäckta spår på Friluftscentrum, Södra berget. På söndagen invigdes skidåkning i samband med Premiärstafetten, en ungdomsskidtävling arrangerad av Selånger SOK och Stockviks SF.

Jeanette Hedlund (S) berättade hur stolt hon är över Sundsvalls alla fantastiska föreningar som jobbar med bland annat skidåkning, och att det känns viktigt att kunna erbjuda dem fina förutsättningar till skidåkning på hemmaplan. Hon tog sedan de första stavtagen tillsammans med ett stort gäng skidsugna ungdomar, och spräckte målsnöret som en symbol för att skidåkning på lagrad snö är invigt.

Till invigningen hade 300–400 personer samlats, varav en stor del ungdomar som deltog i Premiärstafetten, som är en kort stafett för junior- och ungdomslag med klasser från 7 till 20 år.

För Plus-kunder: Superlyft på Södra berget – här är listan på sju stora friluftssatsningar: "Ett bra besökstryck"

– Mycket har hänt i anläggningen. Spåren har delats i motionsspår och elitspår, för att förenkla för besökarna och förtydliga vilka spår som är de mest ansträngande, säger Anders Erlandsson, friluftsstrateg i ett pressmeddelande.

Motionsspåren är placerade uppe på berget, medan elitspåren finns i sluttningen mot Sidsjön – allt för att skapa intressanta och fysiskt utmanande spår med varierande möjligheter till backträning och slingor för intervaller i olika former. Motionsspåren är mer långsluttande med långa åkbackar och mer slät åkning.

– Konstsnöspåret följer till stor del den nybyggda rullskidbanan. Tack vare att spåren breddats i samband med rullskidbanebygget så kommer dubbla klassiska spår och skatespår vara möjligt att preparera på det två kilometer långa elljusspåret. Vi hoppas att det ska göra att anläggningen känns än mer välkomnande för långsamma åkare och barnfamiljer och att det blir enklare för de snabba åkarna att passera förbi i det vänstra spåret, säger Anders Erlandsson.

Information om spårstatus finns på kommunens webbplats, men kommer även att redovisas i en digital skärm vid spårens start senare under vintern. Statusen för spåren rapporteras automatiskt genom GPS som spårkörarna har med sig när de preparerar spåren. Status kommer även rapporteras med automatik till www.skidspår.se, senare under säsongen.

Fakta om snölagring

Konstsnö tillverkas under de kallaste månaderna. I vintras producerades 6 600 kubikmeter snö. Snöhögen formas och jämnas till, för att inte luft- och vattenfickor ska bildas. Snön täcks sedan med sågspån, som isolerar mot värme och vindar. Högen får ligga ostört tills kylan kommer i november. Snön fraktas sedan ut i spåret. Med spårmaskinen slutförs arbetet, genom att fräsa snön och lägga spår med spårsättarna.