Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iraks kristna fruktar för sina liv

Mord och hot har tvingat tusentals kristna att lämna Mosul i norra Irak. Trots en enorm militär truppförstärkning fruktar många kristna för sina liv. Nu planeras flyktingläger för dem som inte vågar återvända.

De kristna har alltid varit en viktig del av det irakiska samhället, och före Saddams Husseins fall fanns 800 000 kristna i landet. Men våldet mellan grupper av olika religionstillhörighet, som följde på den USA-ledda invasionen 2003, drabbade de kristna grupperna hårt; kyrkor bombades och hundratals mördades.

Våldet har gjort att de kristna är överrepresenterade bland Iraks flyktingar, och gruppen tros ha minskat med en tredjedel de senaste fem åren.

Staden Mosul i norra Irak har genom historien haft en stor kristen befolkning. Spänningarna har dock ökat den senaste tiden eftersom många av de militanta grupper som tappat mark i övriga Irak fortfarande har inflytande i staden.

För några månader sedan inledde dessa grupper en systematisk kampanj för att driva bort de kristna från Mosul. Ordningsmakten stod maktlös när tolv kristna mördades och flera boningshus sprängdes.

I samband med våldet började hotfulla brev och flygblad spridas till stadens kristna. Morden gjorde att hoten togs på allvar, och många lämnade Mosul hals över huvud – i flera fall utan pengar, ägodelar eller mediciner.

– Offren identifierades som kristna genom sina ID-handlingar innan de mördades, säger Janet al-Kass som själv tvingades lämna Mosul av rädsla för sina söners liv.

Nu bor hon i Dohuk och arbetar för Etanas kvinnoförsamling. Tillsammans med irakiska Röda halvmånen försöker organisationen hjälpa de många flyktingarna.

I oktober besökte Janet al-Kass åter Mosulområdet för att skapa sig en bild av läget, och hon berättar att flyktingkrisen är akut. Över 2 300 kristna familjer har tvingats bort från staden utan att ha någonstans att ta vägen.

– De bor i kyrkor, kloster och hos vänner. Nu diskuterar myndigheterna att anlägga flyktingläger för att få plats med alla människor, säger hon till TT.

Men många har också lämnat landet och rest till Syrien. FN och andra människorättsgrupper befarar att våldet och hoten syftar till att driva bort de kristna och ändra den demografiska balansen i området.

Janet al-Kass vågar inte uttala sig om vem eller vilka som ligger bakom våldet, men hon är övertygad om att det rör sig om en organiserad kampanj.

– Jag vet ingenting om motiven. Det enda jag vet är att anslagen är undertecknade av grupper som tagit på sig att rensa Mosul från alla kristna.

För att hejda våldet utökades ordningsmakten i Mosul nyligen med över 30 000 poliser och militärer. Truppförstärkningen skapade ett relativt lugn, och myndigheterna gav flyktingarna ett ultimatum:

Den som inte återvänder till staden kan inte räkna med att jobbet finns kvar.

Därför hade några av de många flyktingarna börjat återvända till staden. Men i onsdags blossade våldet upp igen.

Två kristna kvinnor mördades i sitt hem av maskerade män, och rädslan spred sig på nytt i Mosul. Stadens kristna vet att regeringens trupper inte kommer att stanna för alltid.

– Det vi fruktar är att så fort militären lämnar Mosul så blir allt som förr, säger Janet al-Kass.