Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irländskt fläsk till salu igen

Irländska fläskprodukter kan åter gå till försäljning, så länge köttberedaren kan bevisa att köttet inte kommer från de grisbesättningar som misstänks ha fått sig dioxiner, sade Irlands jordbruksminister på onsdagen.

I ett uttalande skrev Brendan Smith att han ”bekräftar att alla nödvändiga kontroller finns för att åter tillhandahålla irländskt fläsk och bacon till konsumenterna”.

I lördags återkallade irländska myndigheter alla fläskprodukter som är producerade i landet sedan september. Detta sedan det visat sig att halten dioxin i en del av det irländska fläskköttet överstigit gränsvärdena 80 till 200 gånger. Dioxinet hamnade i köttet sedan grisarna ätit giftigt foder.

Enligt Reuters kom fodret från en enda tillverkare. Tio gårdar, ansvariga för mindre än tio procent av den totala irländska grisköttsproduktionen, ska ha använt sig av det.

I Sverige har Livsmedelsverket gett konsumenter rådet att tills vidare undvika griskött från Irland.