Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ishalka nu – rekordvarmt på julafton

Det är glashalt på vägarna i stora delar av norra Sverige. Men på lördagen blir det varmare och mer regn i hela landet. På julafton kan det till och med bli värmerekord, enligt SMHI.

Läs även: Buss i dike efter halka "Jag hade inte en chans att undvika diket"

I norra Sverige var väglaget förrädiskt sent på fredagskvällen. SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för plötslig ishalka för delar av Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens län.

– Just i det här väglaget ska man ta det försiktigt, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

I södra Sverige kan det vara fläckvis halt. Det är inte bara bilister som bör ta det extra försiktigt i trafiken – även fotgängare och cyklister.

Enligt SMHI:s prognos ska den allra största risken för ishalka upphöra under lördagen.

– Det kommer bli varmare i norra delarna och mindre risk för underkylt regn, regn eller blötsnö på kalla vägbanor, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog på SMHI.

Nästa veckas väder bjuder på blåst, mycket milt väder och tidvis regn i södra delarna av landet. Förmodligen kommer det hålla i sig ända fram till julafton, enligt SMHI:s prognos.

– I Götaland blir det också milt väder och regn, fast mindre blåst. I norra delen av landet blir det omkring nollgrader, bortsett från fjällen som kan få flera minusgrader, säger Al-Mausawe.

Det är inte helt osannolikt att det blir värmerekord lagom till jul.

– På onsdag kan det bli elva plusgrader. Det är ovanligt milt för att vara i julhelgen. Det kan bli värmerekord, säger Al-Mausawe.

Vill du hålla koll på läget i trafiken kan du följa vår liverapportering här.