Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ishockey-VM 2016: Tolv år sedan senaste vinsten – Boork ska besegra Kanada

Det drar ihop sig till ishockey-VM. På tisdagen åker landslaget till Kanada för träningsläger och träningsmatch mot Kanada.
– Jag drivs lite av det här att utmana Kanada och USA, säger Leif Boork till SVT.

Annons

Om en knapp vecka inleds årets upplaga av ishockey-VM i Kanada. Damkronorna är på väg över Atlanten för att först ha träningsläger utanför Vancouver och sedan möta en av favoriterna, Kanada, i en träningsmatch lagom till mästerskapet inleds.

– Jag drivs lite av det här att utmana Kanada och USA. Jag brukar ta till och slå dem i huvudet med att jag fortfarande är den tränare i det landslag som har slagit Kanada i Kanada den enda gången, säger Leif Boork till SVT Sport.

Den segern kom 1994 i Canada Cup. Det är ett tag sedan och Boorks förhoppning är nu att Sverige, som haft medvind de senaste månaderna, ska lyckas besegra hemmanationen ännu en gång.

– De ska inte känna sig säkra, de ska veta att det finns de som vill utmana och slå dem, säger Boork.

LÄS MER: Sundsvallsstjärnorna ordnade bra avslutning för Damkronorna

Sverige startar turneringen mot Tjeckien i McArthur Arena den 28 mars. De två lagen gör tillsammans med Japan och Schweiz upp om de två första platserna i gruppen för kvartsfinalspel. De två som hamnar i botten av gruppen kämpar om att behålla platsen i den internationella A-gruppen.

Med till Kanada är bland andra Brynäsmålvakten Sara Grahn, som konkurrerar med Murase Minatsu (AIK) och Östersundsfödda Sarah Berglind, Modo, om platsen mellan stolparna. Grahn har ett övertag i fråga om erfarenhet med sina 196 landskamper mot Minatsus 17 och Berglinds sju.

LÄS MER: Sverige obesegrat – tacka Sara Grahn för det

Annie Svedin, Sundsvall, som haft problem med höftböjaren mot slutet av säsongen, är med i truppen och hennes aktier har stigit sedan Sveriges vinstsvit i Nations Cup i tyska Füssen i början av januari.