Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damhockeyns bistra verklighet– fem spelare lämnar guldlaget: "Går inte att få ihop en heltidslön"

Efter två säsonger i Luleå HF väljer Sara Sundqvist att lägga av. Detta trots SM-guldet från den gångna säsongen. Hon, Lisa Ekberg och tre andra spelare i guldlaget väljer att sluta – på grund av ekonomin.
– Det går ju ändå inte att få ihop till en heltidslön, säger Sundqvist.

Annons

Örnsköldsvikfödda Sara Sundqvist var bara 16 år när hon spelade sin första säsong i Riksserien med Modo. Då hade hon dessutom nått upp i a-laget redan året innan när laget låg i division 1. Nu är Sara Sundqvist 24 år och väljer att lägga skridskor och målvaktsutrusning på hyllan, trots att hon var med och tog SM-guld med Luleå den gångna säsongen.

– Jag har pluggat i tre år, det har varit tufft ekonomiskt. I år har jag jobbat under hösten och våren, men det går ju ändå inte att få ihop till en heltidslön, det hinner man inte om man ska träna också. Jag har fått ta av mina sparpengar, det är verkligheten, säger Sara Sundqvist till NSD.

Hon tog officiellt farväl på sitt Twitterkonto:

”Tack till mitt älskade lag och till alla underbara Luleåfans för den här perfekta sista säsongen som fick avsluta min hockeykarriär!”, skriver hon.

Den ekonomiska verkligheten hann alltså ikapp. Sundqvist, tillsammans med fyra andra SM-guldvinnare, lämnar Luleå och går vidare med annat. Den främsta anledningen till att de väljer att lämna är den svåra ekvationen att spela hockey och överleva på, eller kanske trots, sitt idrottande. Ändå uppger spelarna att verkligheten i Luleå är långt bättre än i många andra lag då de inte behöver betala utrustningen själva och ibland får flyga till bortamatcherna.

– Första året jag spelade hockey i Munksund betalade vi träningsavgifter, utrustning och allt möjligt. Första påret i Riksserien åkte på bortaresor klockan 02 natten till match för att slippa hotellövernattning. Då var jag tvungen att få ekonomisk hjälp av mina föräldrar för att kunna spela. Så det går inte att jämför med hur det är i Luleå, berättar Sundqvists före detta lagkamrat i Luleå, Lisa Ekberg.

Hon menar att det skulle behövas bättre ekonomiska villkor för att fler tjejer ska orka fortsätta spela hockey längre upp i åldrarna. Ekberg, liksom Sundqvist, är bara 24 år.

– Om vi hade haft ekonomisk ersättning som kunnat väga upp det hela litegrann, då är chansen stor att jag hade fortsatt. Men jag hoppas och tror att svensk damhockey - mycket tack vare Luleå, Linköping och Djurgården - är på rätt väg, säger Ekberg.

Just nu arbetas det för fullt med att skapa SDHL, Svenska Damhockeyligan, som ska fungera som en paraplyorganisation för att försvara kvinnliga hockeyspelares intressen i likhet med SHL. Förhoppningen är att det ska ge bättre ekonomiska förutsättningar och att pressen på SHL att ta större ansvar ska öka. Samtidigt kommer nu påtryckningar från vissa hockeyexperter.

"SHL har hårda regler när det gäller eget kapital och storlek på arena. SHL borde inför ännu en regel. För att verkligen visa att man jobbar för svensk hockey bästa. Samtliga klubbar ska, för att få delta i SHL, kunna presentera en damverksamhet som klubben spenderar minst tre miljoner kronor på", skriver Expressens Magnus Nyström och hänvisar till en idé från NSD:s Pelle Johansson.

Övriga spelare som lämnar Luleå HF är Ellen Palage, Jessica Wellborg och Linn Malander.

Mer läsning

Annons