Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatik när Sverige slog Schweiz

Damkronorna klarade av pressen och vann med 3-2 mot Schweiz efter en dramatisk avslutning. Nu lever hoppet om en kvartsfinal i hemma-VM för Sverige. Efter blott en poäng i VM-premiären mot Japan (3-4-förlust efter straffar) var Sverige illa ute i ishockey-VM i Malmö.(TT)

Annons

Efter blott en poäng i VM-premiären mot Japan (3-4-förlust efter straffar) var Sverige illa ute i ishockey-VM i Malmö. För att kunna slåss om en kvartsfinalplats i tisdagens sista gruppspelsmatch mot Tyskland var seger mot gruppfavoriten Schweiz (vann i premiären) nästan ett måste för Damkronorna.

Ett Schweiz som i Sotji-OS i fjol i princip slet bronsmedaljerna av halsen på svenskorna. Då tappade Sverige en 2-0-ledning till 3-4-förlust efter en kollaps i den tredje perioden.

Höll undan

Nu verkade historiens vingslag gå igenom Malmö isstadion. Inför den tredje perioden hade Damkronorna en 2-0-ledning och med knappa kvarten kvar att spela kom 3-0. Lina Wester snappade upp ett misslyckat uppspel, hittade Erica Udén Johansson framför kassen och forwarden stänkte kliniskt in trean bakom Florence Schelling.

Det var dock inte klart. I slutet av matchen tog Schweiz ut målvakten när Sverige hade två spelare utvisade och i spel sex mot tre kunde Phoebe Stanz reducera. Och i ytterligare ett numerärt överläge tryckte Stanz även in 2-3-reduceringen med drygt två sekunder kvar att spela. Närmare än så kom dock inte Schweiz och Sverige tog hem tre viktiga poäng.

Grahm målskytt igen

I premiären svarade andrakedjans Erika Grahm för tre mål, men hennes hattrick blev endast värt en poäng. I måstematchen mot Schweiz visade Modoforwarden återigen vägen när hon efter 6.42 minuter satte 1-0.

Med knappt två minuter kvar att spela av den första perioden kom även 2-0. I numerärt överläge fick backveteranen Emilia Andersson helt plötsligt ett skottläge direkt efter tekning och Linköpingsförsvaren satte säkert tvåan via stolpen bakom en stillastående Schelling.

Mer läsning

Annons