Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter skitsäsongen – babylyckan fick NHL-spelaren Anton Lander ur den tunga spiralen: "Stor kärlek till lille Viggo"

Besvikelsen över den tunga NHL-säsongen har lagt sig. I april blev Anton Lander pappa och sonens födelse fick honom ur den negativa spiralen. "Man fokuserar på något annat nu i stället för att gå och grubbla", säger Timråprodukten.

Annons

Anton Lander är hemma i Sundsvall igen. Efter en jobbig hockeysäsong i Edmonton kom en av höjpunkterna i livet, sonen Viggo.

I mitten av april föddes Viggo på sjukhuset i Edmonton, Kanada.

Anton Lander och hans fru Malin blev föräldrar för första gången och sedan en tid tillbaka är familjen hemma i Sundsvall igen för att njuta av den svenska sommaren och ladda batterierna.

Det är en ny vardag för NHL-spelaren.

– Det är fantastiskt, många säger att det är svårt att förklara innan man blivit förälder och nu vet jag vad de menar. Det är jätteroligt, säger Anton Lander.

Han fortsätter:

– Det kommer vara nyttigt också. Man kommer hem och gör någonting. Det är stor kärlek till lilla Viggo. Det blir så mycket lek det går.

Edmonton Oilers var ett bottenlag i NHL och eftersom det inte blev något Stanley Cup-slutspel så var säsongen över tidigt. Några veckor senare föddes Viggo.

– Jag började sommarträna 1 maj, så det var jättebra timing. Jag kunde vara hemma både innan han kom och efteråt. Det var kanon och det kändes jättebra att föda i Kanada. Det var lite nervöst före eftersom vi inte visste hur det fungerade att föda i ett annat land, med kanadensiskt pass och det var mycket pappersarbete som skulle göras som man inte hade koll på. Men vi fick mycket hjälp och stor cred till Edmontons sjukhus som tog hand om oss, säger Lander.

Förlossningen gick som planerat och Anton Lander och hans Malin blev lyckliga föräldrar.

– Jag läste inte på innan och ville inte veta vad som kan hända. Jag gick in med inställningen att ta hand om Malin och det var det jag försökte göra. Sedan blir det en otrolig känsla när man får se sin son för första gången.

Hur tror du att det blir att kombinera föräldralivet med NHL-karriären?

– För egen del tror jag att det kommer vara jättebra. Jag ser fram emot att få komma hem från träningarna och vara med barnet. Det blir en helt annan glädje i mig själv och man ser saker annorlunda. En felpassning betyder inte lika mycket och på så sätt kanske man kan behålla självförtrondet lite längre.

Han konstaterar att laget spelar 41 bortamatcher under grundserien och att vissa resor varar i tre veckor.

– Det är det som kan bli jobbigt för Malin, men även för mig också efersom det händer så mycket hela tiden med ett barn. Men det finns så mycket redskap med Skype och sådant nu så det kommer nog gå bra, säger Lander.

Hur vill du vara som förälder?

– Jag vill så klart att min son ska känna sig älskad. Det tycker jag är viktigast. Att han kan komma och känna trygghet hos pappa. Det är det jag kommer fokusera mest på.

– Sedan tycker jag att är det viktigt med uppfostran och att det ska vara regler. Man ska tacka för sig och man ska säga hej och sådana grejer, det tycker jag man sett att det blivit mindre av i samhället. Jag ska inte bli som en diktator här nu, men man ska kunna tacka för maten och sådant, säger Lander.

Lille Viggo kommer säkert få följa med på en hel del hockeyträningar när han blir större, men Anton Lander betonar att han inte räknar med att det blir en ny hockeyspelare i släkten.

– Vill han fokusera på skolan och sådant så är det hans val. Jag kommer inte tejpa fast en hockeyklubba i händerna på honom, jag ser hellre att han spelar golf i så fall, säger Lander.

En Timrå IK-tröja har den snart två månder unga sonen däremot redan fått.

– Han fick faktiskt en Timråtröja av en bra kompis här i dagarna, det står Viggo på ryggen.

En Timråsupporter?

– Jajjamen, det blir det, säger Anton och ler.

TV: Hör Anton Lander berätta om hur han följer Timrå IK och vad han tror om den kommande säsongen.

Föräldrarollen har hjälpt NHL-spelaren att glömma den gångna vintern.

– Det blev en lättnad, jag fick annat perspektiv och det hjälpte mycket, säger han.

Förra våren skrev Anton Lander på ett nytt tvåårskontrakt med Edmonton Oilers – med stora förhoppningar inför säsongen 2015/16.

Vintern blev inte som han hade tänkt sig.

25-åringen blev klubbens målkung på försäsongen, men när grundserien i NHL drog igång fick han problem.

Målen kom inte, självförtroendet dalade och speltiden blev mindre.

– Det var en riktig skitsäsong, säger Lander.

Han testade allt, men hamnade bara i en negativ spiral.

– Jag bytte kost, jag bytte sömn, jag bytte klubbor, jag bytte utrustning och jag försökte hitta svaret genom att testa nytt. Till slut var jag så djup inne i cirkeln att det inte gick inte att komma ut.

Han tillägger:

– Det var en otroligt jobbig vinter, en av de tuffaste jag varit med om. Det var många sömnlösa nätter och jag tränade extra för att få det att lossna. När inte det fungerade så testade jag att spara på krutet, men ingenting funkade och man är inne i den där jävla spiralen och det går bara utför. Det var jobbigt.

61 matcher blev det för Lander i Edmontontröjan i vintras. Här under ett möte med Anaheim i november.

Nu blickar han framåt igen.

Suget efter revansch finns där – och ett år återstår på kontraktet. En vinter där han vill visa att han kan leverera och förtjänar att vara kvar i klubben och i ligan.

Anton Lander har gjort förändringar i sommarupplägget för att ta nya steg i utvecklingen.

Klubbtekniken och skottet ska blir bättre och centern tränade på is två gånger i veckan direkt efter säsongen.

– Jag ska lägga ner mer tid på den biten, förut har det hela tiden varit fokus på skridskoåkningen och att bli starkare och mer explosiv. Klubbtekniken och skillsen där har jag nästan aldrig lagt någon tid på under sommaren.

I augusti återvänder han sedan till Nordamerika igen för att inspektera klubbens nybyggda arena och för att vässa formen inför den nya säsongen.

Ett år återstår på kontraktet med Edmonton, men ambitionen är att stanna i Nordamerika betydligt längre än så. Familjen har förstås funderat över framtiden.

– Vi har tagit upp frågan lite grand, men jag vill ju vara där och Malin trivs jättebra i Nordamerika. Kan jag hålla mig kvar så länge jag kan spela hockey så kommer vi göra det, så känns det just nu för båda oss. Det kan ändras, men jag lever min dröm just nu och trivs så pass bra.

Även om vintern var tuff så har han aldrig spelat så många NHL-matcher (61 matcher, ett mål och två assist) under en säsong.

– Det var ju min första hela säsong i klubben. Ett steg i rätt riktigt på något sätt, även fast det var en skitsäsong. Jag tycker att jag utvecklades mer åren innan.

I maj avgjordes årets VM-turnering och det blev ett misslyckande för Sverige som åkte ur i kvartsfinalen mot Kanada. Både före och under VM var det stort fokus på NHL-spelarna som tackat nej till turneringen.

Anton Lander, som spelade sitt första senior-VM 2015, fick aldrig frågan från förbundskapten Pär Mårts.

– Jag hade jättegärna spelat VM, men nu var det så pass mycket annat med att vi fick barn. Troligtvis hade jag inte åkt om det hade varit kring de dagarna som de samlades.

– Jag anser att det är större att vara med när mitt första barn föds och hjälpa till där, än att spela en VM-turnering. Folk får tycka vad de vill om det, men jag kommer troligtvis säga ja om jag får frågan under andra turneringar, om det inte är något annat barn som dyker upp, säger Lander.

Hemma i Sundsvall kan Lander slappna av. I Kanada kommer många supportrar fram till Edmontonspelarna för att få autografer eller ta en bild. I Sverige visar människor mer respekt, konstaterar han.

Mer läsning