Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten: ”Spelarna jag vill ha med till World Cup”

På fredagen ska ytterligare sju spelare tas ut i den svenska World cup-truppen. Viasats expert Erik Granqvist har klart för sig vilka spelare han vill ha med.

Annons

Ytterligare sju spelare ska tas ut i den svenska truppen till World cup – en målvakt, en back och fem forwards. Beskedet om vilka som tar de sju platserna meddelas på en presskonferens i Stockholm vid 17-tiden på fredagen. 16 spelare är sedan tidigare uttagna. Nu återstår att se vilka som blir de sista namnen i truppen.

Det finns gott om alternativ för förbundskaptenen Rikard Grönborg till att fylla de sista luckorna. Experten Erik Granqvist som syns i Viasats hockeysändningar har klart för sig vilka han vill ha med. Det säger den förra målvaktsprofilen och målvaktstränaren i Viasats hockeypodcast.

Erik Granqvist vill först och främst se Patric Hörnqvist och Carl Hagelin i truppen.

– Det finns två spelare som jag ser som supergivna, säger Erik Granqvist och listar upp Carl Hagelin och hans lagkamrat i Pittsburgh, Patric Hörnqvist, som de två första namnen som borde få plats på forwardssidan.

– Hörnqvist som komplement till en stjärnduo, till exempel Sedinarna. Och Hagelin, den oljade blixten, otroligt bra i boxplay, spelar i en tredje- eller fjärdelina, säger Erik Granqvist.

Jakob Silfverberg får en av de sista forwardsplatserna i den svenska World Cup-truppen om Erik Granqvist får välja.

Den sista målvaktsplatsen vill Erik Granqvist ge till Robin Lehner, Buffalo. Och han vill se John Klingberg, Dallas, på den sista backplatsen i truppen – före exempelvis Alexander Edler och Mattias Ekholm.

Övriga forwards som Granqvist vill ha med är Jakob Silfverberg och hans lagkamrat i Anaheim, Rickard Rakell. Med tanke på att matcherna i World cup ska avgöras enligt NHL-regler, det vill säga förlängning i spel med tre mot tre följt av straffläggning, vill Granqvist ha in en bra straffskytt – och väljer då Jakob Silfverberg.

– En av de bästa straffskyttarna vi har i svensk hockey men också i hela vägen. Kan användas i alla situationer, säger Granqvist.

– Rakell ska bara in där. Högerskytt, otroligt bra säsong i Anaheim. En joker, säger Granqvist i podcasten.

Henrik Zetterberg och Erik Karlsson. Två givna spelare i Sveriges World Cup-lag.

– Sen får man gnugga knölarna. Ska man välja Mikael Backlund, Patrik Berglund, Mika Zibanejad eller Carl Söderberg? Jag väljer Söderberg. En kraft framåt men spelar även mycket boxplay i Colorado och har bra kemi med Gabriel Landeskog och Loui Eriksson sedan tidigare.

Granqvist nämner även Marcus Krüger, Marcus Johansson, André Burakovsky och Gustav Nyqvist som aktuella.

16 spelare redan uttagna

Målvakter: Henrik Lundqvist, New York Rangers, Jacob Markström, Vancouver.

Backar: Erik Karlsson, Ottawa, Nicklas Kronwall, Detroit, Victor Hedman, Tampa Bay, Anton Strålman, Tampa Bay, Nicklas Hjalmarsson, Chicago, Oliver Ekman-Larsson, Arizona.

Forwards: Daniel Sedin, Vancouver, Henrik Sedin, Vancouver, Nicklas Bäckström, Washington, Henrik Zetterberg, Detroit, Loui Eriksson, Boston, Gabriel Landeskog, Colorado, Alexander Steen, St Louis, Filip Forsberg, Nashville.

Mer läsning

Annons