Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: Det är bara vissa föräldrar som kommer att sakna tabellerna

Ishockeyn gör som fotbollen och skrotar tabeller för ungdomar under 13 år.
Det är bra, självklart och på tiden. Och blir folk upprörda över detta förstår jag ingenting.

Annons

Jag tror att det var Liverpool-legendaren Bill Shankley som sa "fotboll är inte på liv eller död, den är viktigare än så". Och visst, se på Modo Hockeys degradering till allsvenskan, den har påverkat en hel kommun.

Men nu handlar det om ungdomsidrott, och där handlar det om lek, rörelse, glädje, gemenskap och utbildning. Punkt.

LÄS OCKSÅ: U12-spelare om slopandet av tabeller: "Vissa toppar för att ligga först"

Fotbollen var först ut att ta bort tabeller för de yngsta lagen och nu hakar hockeyn på och det är inte en dag för tidigt. Visst, det ska spelas matcher och det kommer fortfarande att komma skratt eller tårar efter en vinst och förlust, men för barn i den åldern glöms det snart. En 10-åring behöver inte bli påmind av en tabell att just hans eller hennes lag inte vunnit en match och är seriens sämsta lag. Till vilken nytta måste de påminnas?

Ungdomsidrott är mycket viktigare än en tabell. I alla fall för de viktigaste vi har – barnen.

Ångermanlandsfotbollen var tidigt ute i idrotts-Sverige med att plocka bort tabellerna och ÅFF:s kloke ordförande Anders Westin uttryckte sig så här i en intervju i mars:

"Det blev en riksangelägenhet när vi tog bort tabeller upp till 12 år, det blev livat. Men jag har ett barnbarn som spelar och jag frågade honom hur det går, men han visste inte. Barnen bryr sig inte och det är för dem vi håller på. Men man kan bli förståndigare med åren, så nu frågar jag inte om hur det gått i matchen, jag frågar om han haft roligt, säger Westin och fortsätter:

Men vi måste också se de som kommit på att de inte blir någon Zlatan, men som vill kicka boll och vi måste ge dem förutsättningar också och det gäller att implementera det hos föreningar för de har nytta av dem. De kan i framtiden bli ledare eller sponsorer för de minns föreningen med glädje."

Som sagt, barnen bryr sig inte om tabeller – den biten sköter föräldrarna om och har det funnits ett motstånd har det kommit från just föräldrarna, som också oftast också är ledare.

LÄS MER: Hockeyn kopierar fotbollen – skrotar tabeller för barn

Att ta bort tabeller är också ett bra steg mot att försöka få ordning på den gapiga föräldrakulturen runt sidlinjerna och sargkanterna och dessutom ge unga, orutinerade domare arbetsro. Jag tror inte man löser problemen med gapiga, och i bland rent ut sagt korkade föräldrar genom att ta bort tabeller, men det kan inte bli sämre.

Det finns inga tabeller inom spontanidrotten.

Innan internets och tv-spelens tidålder handlade nästan all fritid (i alla fall för undertecknad och dennes umgängeskrets i Hörnett) om spontanidrott: landhockey på vägar, hockey på uterinkar eller fotboll på fina kommunala gräsplaner när man visste att vaktmästaren gjort kväll. Det var matcher, det var skratt och gråt och det var definitivt inga tabeller. Vi behövde inga, vi hade skoj ändå.

Jag har själv varit ungdomsledare och poäng och målskillnad kan inte berätta att en P7-match avbröts för att spelarna valde att stanna upp spelet för att titta på en stor gul traktor som gled förbi.

Att ta bort tabellerna upp till U13 inom hockeyn var inte en dag för tidigt och det är som sagt ett lika vettigt som självklart beslut.

SE MER: Experterna eniga efter förbundets nya omtalade beslut

Mer läsning

Annons