Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärnskakningar satte stopp för hockeykarriären – nu ska inopererade elektroder i huvudet rädda hans vardag

Flera hjärnskakningar satte stopp för hockeykarriären.
I nästan två års tid var yrsel och daglig huvudvärk hans vardag. Fram tills nu.
– Jag har elektroder inopererade, som ska stimulera nerven i hjärnan, säger Robin Bredin.

Annons

Robin Bredin hade spelat hockey i 19 år när han blev tvungen att lägga skridskorna på hyllan.

Hjärnskakningar inom hockeyn är inte ovanligt. Och det var precis det som hände Robin Bredin från Sundsvall.

Han hade spelat hockey sedan han var tre år gammal och hunnit med spel i både Sundsvall Hockeys J20-lag, Ånge, Kovland och Ore och hade åkt på ett par hjärnskakningar under åren. En dag fick han ett slagskott i bakhuvudet. Och där tog det stopp.

– Jag vet inte om det var det, eller om det var det faktum att jag hade fått flera hjärnskakningar, men en nerv i huvudet gick sönder och jag tvingades sluta med hockeyn, säger Robin Bredin.

Ett och ett halvt år passerade. Och det var ett och ett halvt år med ständig huvudvärk och yrsel – och upprepade läkarbesök, utan att någonting hände.

– Jag fick träffa olika läkare varje gång och fick berätta vad som hänt och det ledde ingenstans. Det var frustrerande att söka hjälp, men inte få någon. Men samtidigt förstår jag ju att det är många som vill ha hjälp och som behöver vård, säger han.

Efter ett antal läkarbesök fick Robin Bredin hjälp på Sundsvalls sjukhus.

Till slut fick han träffa en AT-läkare som lyssnade på allt han sa och gjorde en undersökning av hans huvud, där läkaren specifikt tittade efter en trasig nerv.

– Han totalbedövade nerven och huvudvärken försvann på en gång, säger Robin Bredin.

Därefter fick han en remiss till Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

– Jag fick remissen i höstas och i maj och juni genomgick jag två operationer.

Robin Bredin fick en dosa som stimulerar den trasiga nerven i hjärnan, så att värken blir mindre intensiv.

Den fungerar genom att det är elektroder inopererade på två ställen i huvudet och sedan går en sladd från huvudet och ner läggs ryggraden till ett batteri, som är inopererat i sidan på honom. Via dosan, som han får bära med sig kan han styra elektrodernas frekvens och höja och sänka den beroende på hur ont han har.

Han berättar att han innan operationen kunde bli tvungen att ta en paus mitt i trapphuset, när han skulle gå de tre trapporna upp till lägenheten. Och att han en gång svimmade när han gjorde ett vanligt benböj, som han gjort så många gånger förr.

I dag är han sjukskriven medan operationssåren läker ihop. Men han säger att han mår otroligt mycket bättre nu, än han gjorde innan.

– Jag mår mycket bättre nu. Yrseln finns kvar ibland, men den mest intensiva huvudvärken kan jag justera bort med hjälp av dosan, säger han.

Läkarna opererade in elekroder i huvudet på honom, som ska stimulera nerven.

Hockeykarriären är över för gott på grund av de flertaliga hjärnskakningarna och han får heller inte sträcka sig eller lyfta tungt eftersom elektroderna då kan ryckas ur.

Men i övrigt säger han att dosan inte märks av särskilt mycket.

– Det var nästan äckligt i början. Då sa jag att "vi tar ut det, det här är inget för mig", men läkaren sa att det var en vanesak. Nu tänker jag inte så mycket på den. Det är klart, trycker jag precis där så känner jag att den finns där, men det är nästan bara om man är där och pillar som man märker av den, säger han.

Med hjälp av en dosa kan Robin Bredin justera elekrodernas frekvens.

Mer läsning

Annons