Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bulla" vill inte sitta säkert

Mellan ispassen och fotbollsträningarna vräkte han i sig av morsans vetelängder. Den kosten och massor av talang gjorde Bo \"Bulla\" Berggren till en av de största i Timrå IK:s historia. Nu vill han gärna se TIK slå nytt slutspelsrekord.

Annons
Med sina 408 poäng (195 mål och 213 assist) under 14 säsonger är \"Bulla\" Timrå IK:s mål och poängkull genom alla tider. Han var också med vintern 1973-74 då TIK gjorde sin hittills främsta insats genom tiderna. Man grejade då en andra plats i slutspelsserien och ett SM-silver. Varken förr eller senare har den bedriften gjorts om.
Men det var inte direkt någon stor uppståndelse hemmavid efter den prestationen. Nej, på den tiden var det bara segrar som räknades, inte andra och tredje platser, påpekar \"Bulla\" med ett leende.
Givetvis vann Bosse poängligan under rekordsäsongen. Och han kommer speciellt ihåg den avgörande matchen mot Södertälje borta.
Leksand hade redan avgjort slutspelsserien med tre omgångar kvar och vi var tvingades att besegra Tälje för att knipa andra platsen. I just den matchen fick jag på grund av skador och sjukdomar spela back för första gången. Tidigare hade jag ju varit center.
Tälje besegrades med 62 och andra platsen var säkrad.
\"Bulla\" vann den interna poängligan fyra år i rad (1970-74), men från backplats orkade han inte utmana Olle Åhman och Håkan Pettersson året efter.
Mitt bästa slutspelsminne är från semifinalserien mot Brynäs 1974-75. Efter förlust i Gavlerinken var vi tvingade att vinna hemma för att få till en tredje och avgörande match nere i Scandinavium. Vi tog hem matchen med hela 61 och jag gjorde tre mål samt två assist.

Torsk i Göteborg
I Göteborg blev det däremot torsk med 14. Sedan vann TIK duellen om tredje pris mot Skellefteå.
I den tredje och avgörande matchen hemma mot Skellefteå var det bara 900 på läktarna. Det var inte så intressant då vi inte längre kunna vinna något, bara bli trea, fortsätter \"Bulla\", som förutom alla bra matcher och snygga mål också varit med om mycket roligt utanför isen.
Det är exempelvis inte alla som flugit helikopter med NHL-legendaren Bobby Orr. Eller hoppat på ett ben från isen till avbytarbåset i sin A-landslagsdebut.
Jag var tillräckligt nervös ändå nere i Prag mot Tjeckien i första landskampen 1973. Så det var tufft då skenan på ena skridskon gick av mitt under spelet.
\"Bulla\" har inte svårt att utse Timrå IK:s bäste spelare genom tiderna.
\"Lill-Strimma\" är Sveriges främste hockeyspelare genom tiderna. Bert-Ola Nordlander och Eje Lindström var också mycket duktiga killar, men Zäta är nog i paritet med dessa båda och jag håller honom högre än både Mats Näslund och Inge Hammarström.

Kompade med \"tåget\"
Själv kompade \"Bulla\" för det mesta ihop med kedjekompisarna Åke \"Tåget\" Söderberg och Ove Larsson.
På den tiden höll man inte på att ändra så mycket i kedjor och backpar. Nej, då handlade det om tre kedjor och fyra backar. Numera krävs det fyra kedjor och sex-sju backar.
Det går inte att ta ett snack med \"Bulla\" utan att beröra det klassiska mötet med Brynäs 1971-72 då grindarna sprängdes i Timrå Isstadion.
Vår målvakt Anders Claesson var sen till matchen och höll inte på att ta sig in till omklädningsrummet. Vakterna var tvingade att öppna grinderna för honom och då tog även övrig publik chansen...
Hur går det då för Timrå IK i årets slutspel? Kan Kenta Johanssons manskap överträffa SM-silvret från 1973-74?
Jag tycker att det ska kunna bli final. Vi har dessutom haft jämna matcher mot både Färjestad och Frölunda.
\"Bulla\" har tagit till orda. Utan vetelängder i näven.

Mer läsning

Annons