Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det luktar guld om Färjestad

Annons
Tre raka SM-finaler utan guld.
Men 2006 är det dags för Färjestads BK att bli ett mästarlag igen.
4 0 mot HV71 i Jönköping i går luktade guld långa vägar. Keepern Daniel "Hento" Henriksson ser ut att nått den nivå han spådes göra för tre-fyra år sedan, stjärnorna Jönsson, Prestberg, Rhodin, Johansson och allt vad de heter spelar på den höga nivå de kan.
Och i går kväll var plötsligt Rickard Wallin samma härliga lirare som innan det misslyckade NHL-äventyret.
Sedan har det börjat bulta ett stort lila hjärta hos spelarna.
Maratontabellens ledare är på väg att kliva högst upp på tronen igen.

Linköping Frölunda i dag. Det blir jämnare än gårdagen. Håller fortfarande regerande mästarna som favoriter, trots 2 1 i matcher till LHC.

Slutspelsmatcher på tv tio dagar i rad under kvartsfinalerna, sedan två matcher varannan dag under semifinalerna.
Till och med en hockeytok som jag känner att det blivit för mycket.
Eller beror det på att Timrå IK inte är med?
En annan orsak är nog att det blev lite givet hur det skulle gå. Det är de fyra stora som är kvar och det är aldrig riktigt kul när den där fräcka uppstickaren saknas. Som TIK under slutspelet 2002, då Luleå knäcktes och även Frölunda sånär höll på att gå samma öde tillmötes.
Just att de flesta, inklusive jag själv, nämner Färjestad, Frölunda, HV71 och Linköping som de fyra stora är intressant.
Det tål att påpekas att det bara är några år sedan Frölunda var den fula ankungen med alla miljonskulder, medan HV71 blev en stormakt först nu under 2000-talet i och med bygget av pampiga Kinnarps Arena.
Och för att inte tala om LHC. Klubben som för fem år sedan kvalade sig upp i Elitserien, som för fyra år sedan slutade tia och så sent som för tre år sedan tvingades kvala sig kvar.
Så den egentliga stormakten som är kvar i slutspelet är Färjestads BK.
Det imponerande värmländska imperiet har resulterat i sju SM-finaler de senaste nio åren.
Så för mig är det inte självklart att de här fyra kommer att dominera år efter år.
Visst kommer de att vara starka, då det handlar om starka hockeyfästen och/eller stora städer med högklassiga arenor.
Den styrkan kommer att bestå, men räkna med att någon av Brynäs, Djurgården, Luleå, Modo Mora eller Timrå kommer kunna sticka upp och störa kanske redan nästa år.

Nej då, jag har inte glömt "Crippe". Söråkers Wayne Gretzky är den ende medelpadingen som är kvar i slutspelet. Har sett de flesta av hans matcher som senior och det vette tusan om han varit bättre än i går. Knappt ett misstag och ett superläckert solomål.
Nu var den gamle artisten som har blivit hockeyarbetare både och. Då är han bra. Riktigt bra.

Kåberg, Ledin och Jämtin. Alltid denna trio som blir rubrikmakarnas favoriter när det är slutspel. Visst märks de mer nu, men dessa elaka Månsar kan även lira. Något de själva glömmer ibland. Något vi experter nästan aldrig vill erkänna.

6 000 i böter för Roger Melin. Visst gapade LHC-tränaren för högt men domarbasen Peter Andersson ser inget fel i att en domare kallar en spelare kyckling. Då måste även domarna få stå ut med öknamn. Eller hur?

Mer läsning

Annons