Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-tikare utsatt i bedrägerihärva

13 personer har åtalats för att ha fått ut elva miljoner kronor via ett stort antal kapade identiteter.
17 av de drabbade är idrottare – och en har spelat med Timrå IK.

Annons

Sportbladet har tidigare berättat om att ett antal idrottsstjärnor fått sin identitet kapad efter att ha flyttat till utlandet då bedragarna gjort lån och tagit krediter i deras namn.

Nu har 13 personer åtalats för brotten i Södertörns tingsrätt, skriver Sportbladet.

17 av personerna som fått identiteterna kapade är svenska och utländska fotbolls- och ishockeyproffs som spelar eller har spelat i Sverige. En av idrottarna vars namn bedragarna sökt lån i är ex-tikaren Daniel Bellissimo.

– Jag visste inte förrän den här vintern att någon använde min identitet, spelarföreningen i Sverige kontaktade mig. Jag blev ganska överraskad. Man tror aldrig att något sådant ska hända, skriver han i ett mail till ST-sporten.

Vad försökte de göra i ditt namn?

– Jag tror att de använde min identitet för att låna pengar från banker, men jag är inte helt säker på vad de försökte göra. Som tur var för min del så hjälpte spelarföreningen och några bra vänner i Sverige mig med att lösa situationen då jag var i Kanada och inte kunde göra så mycket härifrån. Det kunde ha blivit ett stort problem för mig om jag inte hade fått hjälp från de personerna. Allt är okej för mig nu så jag är lättad, och jag tror inte att de lyckades stjäla pengar från mig.

De övriga idrottarna som vars namn bedragarna sökt, och ibland fått, lån i är enligt Sportbladet: Denis Abdulahi, fotboll, Gunnar Heidar Thorvaldsson, fotboll, Calum Angus, fotboll, Esa Pirnes, hockey, Joseph Baffo, fotboll, Kwame Karikari, fotboll, Martin Sevc, hockey, Monday James, fotboll, Daniel Bellissimo, hockey, Mads Bödker, hockey, Helgi Danielsson, fotboll, Joakim Jörgensen, fotboll, Stefan Lassen, hockey, Ziga Jeglic, hockey, Miroslav Lazo, hockey, Ryan Miller, fotboll, Alexander Salak, hockey.

Och så här mycket pengar ska ligan ha fått ut i idrottarnas namn: Miroslav Lazo: 820 000 kr, Martin Sevc: 660 000 kr, Mads Bödker: 560 000 kr, Helgi Danielsson: 400 000 kr, Ziga Jeglic: 380 000 kr, Stefan Lassen: 120 000 kr, Alexander Salak: 100 000 kr, Gunnar Heidar Thorvaldsson: 60 000 kr.

Mer läsning

Annons