Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har nycklarna hittat formen nu?

/

Annons

Årets upplaga av Hockeyallsvenskan är jämnare än aldrig förr. I skrivande stund har jumbon Timrå IK fem poäng upp till Almtuna som ligger på den sista slutspelsplatsen. Det gör att det inom fem poäng finns sex lag som alla snabbt kan bli inblandade i såväl bottenträsket som slutspelsjakten. Vid motsvarande tidpunkt förra säsongen hade Timrå spelat in 55 poäng på 39 matcher. Det är sex fler än i år och Timrå låg då på en åttondeplats, en placering som då inte räckte till slutspel. Å andra sidan hade laget tolv respektive 13 poäng ned till de två lagen under strecken och bara en upp till en slutspelsplats.

I år är det som bekant inte lika muntra miner i Timråläget, trots att laget vunnit två matcher mer än vad de gjort vid samma tidpunkt förra året. Den stora skillnaden, förutom att serien är mycket jämnare än förra året, är att laget inte alls fått lika många matcher att avgöras efter förlängning och straffar vilket ger minst en poäng. Blott fem av lagets matcher den här säsongen har spelats i mer än 60 minuter. Förra året var den siffran 14 efter 39 omgångar. Om Timrå haft samma facit i år som förra året hade laget i nuläget haft den sista slutspelsplatsen i sina händer med. Det är alltså skillnaden mellan att förlora och spela oavgjort i årets Hockeyallsvenska.

Inför säsongen tippade jag Timrå på en elfteplats i tabellen när allt är klart, en placering som i nuläget är långt ifrån orealistisk. Timrå har fått en smakstart på det nya året och med två raka segrar och lika många hållna nollor i rad av Mika Norja. Har den finske burväktaren hittat formen lagom tills det att allt ska avgöras? För Timrås del hoppas jag det. Norja har varit minst sagt ojämn sedan han kom till klubben förra säsongen. Samtidigt ska man komma ihåg att det här, trots att han är 30 år, är hans tredje säsong med fler än 30 spelade matcher. Det är inte mycket för en så pass gammal förstemålvakt. Kanske pendlar hans form upp och ned på grund av att han inte är van vid att vara förstemålvakt? Jag vet inte, men en helt otänkbar teori är det väl inte?

Det är inte bara Norja som verkar ha hittat formen efter nyår. En annan spelare som ska vara ledande i laget, Andrée Hult, verkar också ha käkat något bra under helgerna. Hult har sedan bänkningen i december gjort sex mål och två assists på sex matcher. Det gör att han nu är uppe på 22 poäng och en tredjeplats i den interna poängligan, fem poäng och lika många matcher mindre än Emil Pettersson och Johan Persson i topp, samtidigt som hans tidigare horribla +/- har förbättrats något. Fortsätter Hult på den inslagna vägen tror jag att det kan lyfta Timrå tillräckligt för att laget undviker en nervkittlande kvalserie senare i vår. Det räcker helt enkelt inte med att Emil Pettersson och Johan Persson producerar offensivt. Men med Hults bidrag och kanske även Per Hallin, samt bättre form än Norja så kommer detta gå vägen för Timrå. Något som föreningen behöver i kampen om överlevnad.

Mer läsning

Annons