Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kimmo talar ut om flytten

En av Timrå IK:s största profiler och publikfavoriter tackar för sig. För ST-sport berättar Kimmo Kapanen, 30, om beslutet att flytta hem till Kuopio, om sitt starkaste Timråminne och om sina känslor för TIK.

Annons
Pekka Lindmark må vara en ikon i svensk hockey, Bosse Ahl må ha varit fenomenahl när Timrå gick upp i Elitserien igen 2000 och Miikka Kiprusoff må ha klassas som en av världens bästa hockeymålvakter.
Men ingen målvakt har varit så stor och så populär i Timrå IK som Kimmo Kapanen.
Finländaren som nästan har samma status som Henrik Zetterberg hos Timråfansen.
Nu är det över.
I går kom beskedet att Kapanen bryter sitt kontrakt med Timrå och går hem till KalPa i Kuopio, där han skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 2+1 år.
Det här känns inte så svårt nu när jag är i Finland. Men nästa vecka när vi ska till Timrå och packa ur lägenheten och säga adjö till alla, så kommer det vara svårt för mig, säger Kapanen.
Varför flyttar du hem?
Den största orsaken är att jag behöver lite mer tid för rehabilitering. I Sverige stannar vi kvar i Stockholm om vi möter Djurgården borta, tränar tidigt dagen efter och åker sedan buss hem. Det är inte riktigt bra för min kropp.
I Finland kommer vi alltid tillbaka samma natt och tränar på eftermiddagen. Då får jag mer tid för rehabilitering.
Något mer?
Sonen Leevi börjar förskola till hösten och det kan vara lättare för honom hemma i Finland.
Är det du som velat bryta kontraktet?
Den första kontakten var från min sida. Timrå sa att de ville att jag skulle stanna, men samtidigt sa de att det alltid finns ett frågetecken för om jag kan spela.
Vad vill du säga till Timrås supportrar?
Vad kan jag säga? Jag är så otroligt nöjd med vad de har gjort för mig. Helt fantastiskt. Jag kommer verkligen sakna fansen och publiken.
Vad har Timrå betytt för dig?
Att komma till Timrå var det bästa som kunde hända mig. Det har varit en viktig tid för mig, även om det sista året var svårt med mina ledproblem.
I Finland var jag en normal målvakt, men i Timrå spelade jag på en ganska hög nivå hela tiden.
Ditt starkaste Timråminne?
Pratade med min fru, Eeva, om det och det är svårt att välja ett, då det varit så många. Men jag väljer min första matchen den här säsongen, mot Mora. Det var så otroligt stort, det stöd jag fick från supportrarna då. Ett minne jag kommer att bära med mig hela livet.
Din bästa match i Timrå?
Den fjärde SM-semifinalen mot Frölunda i Göteborg för två år sedan, då Kalle (Koskinen) avgjorde i sudden. Då var det en hård press mot mig hela tiden.
Bästa spelare du spelat med i Timrå?
Zäta, förstås. Sedan vill jag även säga Krykov, Gunno (Niklas Nordgren), Robban, Kalle och Styf. De krigar så otroligt hela tiden.
Hur känns det att spela för din moderklubb, KalPa, igen?
Vi är ju nykomling i högsta ligan, så det kommer att bli hårt och tufft. Nu är jag det första nyförvärvet och jag hoppas det kan bli några till, men det finns redan en bra stomme.
Brorsan Sami har spelat med KalPa den här säsongen, medan pappa Hannu var assisterande coach.
Sami kommer spela med KalPa om NHL-lockouten håller i sig, precis som Kimmo Timonen. Pappa jobbar redan nu inom klubben på marknadssidan och det kommer han att fortsätta med.
Kommer du att följa Timrå till vintern?
Absolut och jag hoppas att jag kan komma och se laget spela. Och jag hoppas att kroppen min kommer att hålla, så kanske jag kan komma tillbaka till Timrå efter att mitt kontrakt med KalPa gått ut.

Fakta
Kimmos karriär i Timrå

2001/2002: Den 10 december 2001 kom han till Timrå på ett tryout-kontrakt, som tänkt ersättare för Philippe de Rouville. Kimmo visade tidigt klass. Bäste målvakt i Kvalserien.
2002/2003: Storspelet fortsatte och kring jul skrev Kapanen på ett treårskontrakt. Nollade Tre Kronor i Baltica Cup, levande vägg mot Luleå i SM-kvartsfinalserien och hans spel höll på att knäcka Frölunda i SM-semifinalen.
2003/2004: Åtta nollor i Elitserien, näst flest av alla. Fyra matcher i slutspelet, där 94,85 var bäst räddningsprocent av alla burväktare.
2004/2005: Tog timeout från hockeyn för sina ledbesvär. Gjorde en bejublad comeback efter nyår. Stod i första kvartsfinalen mot Djurgården. Ordnade TIK-seger där efter storspel. Bänkad därefter.

Mer läsning

Annons