Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: "Det här håller inte – det är för ihåligt i Timrå IK"

/

Det kändes som ett ganska rejält och lite darrigt frågetecken inför säsongen.
Och efter tio matcher går det bara att sätta ett utropstecken i samband med målvaktssituationen i Timrå IK.
Det som ersätter punkten efter följande fyra ord; det här håller inte!
Det är dags att agera.

Annons

Timrå IK har en historia av målvakter som både är stolt och stark. Genom åren har den ena hjälten ersatt den andre, men i det lågbudgetbygge och den omstart man befinner sig i nu har den tilltänkte förstemålvakten inte levererat. Johan Mattsson har varit för ihålig och här talar faktiskt statistiken sitt tydliga språk.

Räddningsprocenten är 87,30 och antalet insläppta mål per match är 3,24. Inget ont om Mattsson som person, men han har fått en mardrömsstart. Det håller inte.

Laget, som skapar chanser och skjuter hejdlösa mängder rätt halvtaffliga skott, måste alltså snitta på fyra mål framåt för att vinna matcher när nummer 66 står mellan stolparna.

Det är tuffa krav att ställa på ett ungt, hungrigt lag.

Adam Ohre, som var solklar andremålvakt när säsongen startade, har fått chansen och flera gånger tagit den. Hans siffror (90,83% och 2,18 insläppta mål per match) är bättre och Ohre har i flera matcher varit en plusfaktor. Men målvaktsläget i stort är inte nog bra för att Timrå på allvar ska kunna avancera uppåt, och att ambitionen om en topp-fem-placering inte ska sluta i en naiv dröm redan innan snön börjat falla.

Timrå IK skulle behöva spetsigare forwards och en power play-back av klass. Men prioritering nummer ett måste ändå vara att se över målvaktssidan.

Det behöver nödvändigtvis inte vara en spektakulär kanonvärvning som i fornstora dar, det kan räcka gott med ett, eller annat, namn vi känner igen från förr. Om jag inte är helt fel underrättad är Jocke Lundström ledig. Johan Backlund likaså. Ett realistiskt alternativ, ett mer långsökt. Men ändå; etablerade, rutinerade målvakter som vet vad som krävs.

TV: Fredagens livesändning kan du se här.

Att bygga bakifrån med en fungerande defensiv är den vägvinnande nyckeln, oavsett sport. Fungerar försvarsspelet brukar offensiven lossna och en offensiv har Timrå IK. Om än aningen uddlös.

Laget ligger trea från slutet och har en kniv mot strupen när Sundsvall Hockey kommer på besök på lördag eftermiddag.

Trea från slutet efter tio spelade matcher – där laget bara har förlorat skottstatistiken i en.

Åtta gånger av tio har Timrå IK bombarderat motståndarmålvakterna med fler puckar, en duell har det slutat "oavgjort" (24–24 borta mot Tingsryd) och mot Almtuna borta mäktade Roger Forsbergs mannar bara med dussinet skott mot Jonas Johansson.

Ändå lyckades man vinna och det är förstås ett tecken på att skottstatistik är ett rätt märkligt sätt att mäta en enstaka hockeymatch på.

Men ett lag som skickat 285 puckar mot motståndarmålet jämfört med de 249 man släppt emot sig borde inte ligga trea från slutet.

Offensiven har varit för blek, men målvaktsspelet har varit ännu sämre, ett ännu större frågetecken.

Och det är där Timrå IK borde agera. Det här håller inte!

Läs också:

Polisens beredskap inför derbyt

Känsloladdat derby – 16 spelare har representerat båda klubbarna

Så laddar lagen om inför derbyt

Profilerna berättar om det derbyslagsmålet

Mer läsning

Annons