Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Från en kokande kittel till halvtomt och kris

Annons

Jag minns slutspelsfester då Eon Arena var en kokande kittel och trycket var enormt. Då kunde man aldrig föreställa sig en halvtom arena och en klubb i ekonomisk kris.

Men nu är det ett faktum: Timrå IK är nära att gå under.

Föreningens ekonomiska problem har pågått i många år och grundar sig i en arena som föreningen äger, men som kostar betydligt mer än den smakar. Dessutom hade man dyra spelartrupper under åren i högsta serien och satsade ett tag hårt, alldeles för hårt, för att hålla sig kvar i Elitserien. De skulderna dras klubben med än i dag.

Uttåget ur högsta serien gjorde knappast det ekonomiska läget bättre utan det slutade med en rekonstruktion.

Min känsla då var att Timrå skulle kunna börja bygga om i Hockeyallsvenskan med en billigare och hemvävd spelartrupp. Tyvärr visade sig den spelartruppen inte vara tillräckligt intressant för publiken, för publiksiffrorna har dalat och påverkat ekonomin negativt.

Arenafrågan har varit uppe för diskussion tidigare och jag är övertygad om att publiksiffrorna varit högre om hallen legat centralt i Sundsvall i stället för i Timrå. När TIK var heta hittade publiken till Eon Arena, men i Hockeyallsvenskan har vägen känts allt längre att åka och det har varit glest mellan bilarna på parkeringen även under matchdagar.

Därför är man nu oerhört nära ruinens brant. Som jag förstått det har den enda långsiktiga lösningen varit att kommunen köper tillbaka arenan, och nu har de sagt nej till det.

Mycket kan fortfarande hända, men hur Timrå ska få fram tre miljoner på en vecka är för mig en gåta.

Som idrottsintresserad hoppas jag verkligen att föreningen överlever, men Timrå IK är riktigt illa ute den här gången.

Mer läsning

Annons