Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Timrå IK överlevde – nu måste en långsiktig lösning på plats

Annons

Efter Timrå IK:s och kommunens presskonferens fick jag en pratstund med Lars Nolander i vår tv-sändning. Han var märkbart tagen, hade inte hunnit raka sig och rösten stockade sig på de första frågorna han fick – han hade nog inte långt till tårarna i det läget.

Timrås klubbdirektör, tillsammans med många andra, har säkerligen lagt ned själ och hjärta i att försöka rädda föreningen. De lyckades – det kortsiktiga hotet är nu avvärjt. Matchen mot AIK under torsdagskvällen blev inte föreningens sista på elitnivå och spelarna kan spela säsongen ut med Timrå IK.

Det var många glädjeyttringar från både Timråsupportrar och resten av hockey-sverige efter beskedet. Och det är helt klart att det hade varit ett enormt misslyckande och någonting väldigt tråkigt om anrika Timrå IK hade gått i graven, oavsett vad man tycker om att föreningen försatt sig i ett så utsatt ekonomiskt läge att konkursen bara var timmar bort.

Däremot återstår fortfarande en hel del frågetecken kring den långsiktiga lösningen som gäller en försäljning av arenan. Där är läget precis som tidigare att Timrå IK inte har råd att äga Eon Arena utan måste sälja för att kunna få ordning på sin ekonomi och överleva på lång sikt.

Under presskonferensen presenterades ingen sådan långsiktig lösning, däremot är känslan att man har kommit ganska långt. Annars hade väl aldrig kommunen och näringslivet klivit in och räddat Timrå IK i det här läget?

Jag tror inte det.

Enligt Lars Nolander finns redan flera intresserade spekulanter och man tror inte att det ska bli något problem att sälja arenan inom en snar framtid.

Som ni kan läsa i Fredrik Söderbergs text här intill finns nu en deal med kommunen där de garanterar den nya ägaren en hyresintäkt under de kommande tio åren samtidigt som de fastställt ett hyresavtal som de kan acceptera. Timrå IK kommer sedan i sin tur att hyra arenan av kommunen.

Det här är en uppgörelse som de inblandade uppenbarligen tror på – och det är bara hoppas att de lyckas.

Om inte arenan säljs inom kort är Timrå IK nämligen illa ute på nytt, och även om man lyckas med en försäljning är det ett väldigt hårt arbete som kvarstår.

TIK har haft problem att anpassa kostymen till allsvensk nivå och att man så kort efter en rekonstruktion hamnade i det här läget är minst sagt oroväckande. Lars Nolander slog under gårdagen fast att ytterligare besparingar är att vänta. Det kommer vara färre personer som jobbar i föreningen och spelartruppen lär bli ännu billigare än den är i dag.

Samtidigt måste föreningen bli bättre på att hitta intäkter och locka publiken till arenan.

Det är en tuff ekvation att få ihop, men inte omöjlig. Torsdagens besked gav i alla fall nytt hopp om Timrå IK:s framtid som förening.

Mer läsning

Annons