Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LISTA: Mina fem bästa derbyminnen

/

Det är över 15 år sen sist.
Men innan dess drabbade Sundsvall Hockey och Timrå IK samman otaliga gånger.
Många matcher förflöt obemärkt förbi medan andra satte avtryck över tid.
Här är de fem matcher Kenneth Fahlberg minns bäst.

Annons

1) Timrå IK–Sundsvall Hockey 2–1 22 november 1995

Efter den två år långa och misslyckade fusionen och därefter ytterligare två säsonger där Sundsvall Hockey började om i division II och Timrå fortsatte som Sundsvall/Timrå respektive ST Hockey var Timrå IK tillbaka. Derbyt ute i Timrå Isstadion, det första riktiga på flera år hade allt – och mer därtill: slagsmål, matchstraff, sent avgörande och en bortdömd kvittering. Inför ett kokande, till bristningsgränsen fullsatt, Isstadion brakade det loss redan i första perioden då de båda lagens erkända intrigmakare Fredrik Wallberg respektive Mattias Wiklund brakade ihop och så var det duschen nästa redan när det just börjat för de två gentlemännen. Vem som vann slagsmålet tvistas det om än i dag. Med mindre än två minuter kvar att spela avgjorde Timrå genom lagets på den tiden specielle målskytt, hårfagre Jocke Nilsson. Sundsvall hade ändå därefter kvitteringspucken inne, då Marc West frispelat David Livingston som satte pucken i nät bakom Peter Toresson. Men målet dömdes bort för redline offside. Huruvida det verkligen var offside eller inte är något som, likt slagsmålet, även det än i dag kan vara föremål för diskussion.

2) Sundsvall Hockey–Timrå IK 1–0 16 oktober 1996

Lite av derbynas derby skulle jag vilja säga och som jag tror är det som de flesta kommer ihåg. Dels för att Timrå under den här tiden vann typ tre av fyra derbyn i snitt, dels hur till bristningsgränsen knökat det var i Gärde under matchen och dels för hur överlägsna Timrå ändå var även i den här enskilda matchen. Timrå, anförda av framför allt Kyösti Karjalainen och Dmitri Starostenko, satte enorm press mot Sundsvall från första stund och utan en Anders Högberg som stundtals stod på huvet i Sundsvallsmålet hade matchen varit över redan i första perioden. Men matchen förblev mållös. Länge. Fram till en bit in i den andra perioden när Timråmålvakten Nicklas Dyrén slog ut pucken på skridskon på en framstormande Henrik Hammarström och in i mål.

3) Timrå IK–Sundsvall Hockey 2–6 31 januari 1999

Sundsvall hade i grundserien vunnit det sista derbyt hemma i Gärdehov med 7–3 i en match där Sundsvall slogs med Skellefteå om den andra platsen till Allsvenskan efter jul. Timrå däremot var sedan länge klara seriesegrare och hade inte så mycket att spela för. När de åter möttes den sista januari i Timrå Isstadion var läget dock helt annat. Timrå hade inlett Allsvenskan med två raka segrar, mot Arboga och Mora. I hemmaderbyt mot Sundsvall tog det dock tvärstopp. 2–6 i en match där inte minst Daniel Olsson firade stora triumfer tillsammans med sin radarpartner Markus Sjöberg. Timrå hämtade sig aldrig riktigt efter derbysmällen som på sätt och vis förstörde deras säsong, derbyförlusten följdes upp av två raka förluster ytterligare, mot Huddinge och Troja.

4) Timrå IK–Sundsvall Hockey 7–1 21 oktober 1998

Om matchen som sådan är inte mycket att orda om, Timrå vann med odiskutabla 7–1. Det är snarare händelsen vid ställningen 5-0 som är det som dröjer sig kvar på näthinnan. Derbyt höll av förklarliga skäl på att dö av när Mattias Wiklund (vem annars?) återigen tände rivalmötet. Wiklund sköt ett skott mot mål som Timrås målvakt Bosse Ahl släppte en liten retur på. Wiklund fullföljde och kom med full fart in i målgården och körde över Timråmålvakten, något som fick burväktaren att tända till – ordentligt. Med plockhandsken drog han på en högerkrok i ansiktet på Wiklund och så var slagsmålet i full gång. Båda ut på matchstraff. Det första i karriären för Ahl, för Wiklund däremot ett i raden såväl i derbyn som i övriga karriären.

5) Sundsvall Hockey–Timrå IK 2–9 15 januari 2000

Det senaste derbyt som spelades och även sista omgången av grundserien året när Timrå IK var på väg att infria sin Vision 2000. Timrå, anförda av inte minst Henrik Zetterberg, var klasser bättre vilket också syns på slutresultatet. Mikael Lind hade stor show för TIK och svarade för inte mindre än sex poäng. Det sista målet, alltså senaste derbymålskytt, inprickat av en viss Henrik Zetterberg med tio sekunder kvar av matchen.

Mer läsning

Annons