Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Sjödin om nya jobbet som klubbchef och sjukskrivningen: "Varit väldigt intensivt"

/

I april presenterades Magnus Sjödin som Sundsvall Hockeys nye klubbchef.
Det före detta kommunalrådet tog steget in i föreningslivet.
Inför derbyt mot Timrå IK berättar han om den första tiden på posten, den tunga inledningen i serien och sjukskrivningen.
– Det har varit väldigt intensivt och väldigt roligt, säger Sjödin.

Annons

Han är tillbaka på kontoret i Sundsvall Energi Arena igen. Magnus Sjödin tog över som klubbchef efter Magnus Holmvall i våras i klubben som nyligen hade säkrat avancemanget från Hockeyettan och återkomsten till Hockeyallsvenskan.

Efter några månaders arbete tvingades han ta en paus i samband med Damkronornas fyrnationersturnering i stan, men efter en dryg veckas sjukskrivning var han tillbaka. Redo igen.

– Jag hade jättehögt blodtryck. Man jobbar för mycket och sover för lite och sådana saker, då kan det bli så där. Det är inget allvarligt alls, det var bara att jag behövde ta igen mig lite.

Hur hanterar du det framöver i det här jobbet?

– Det arbete som vi gör nu tillsammans med styrelsen och organisationen börjar sakta men säker sätta sig. Den jobbigaste tiden har varit från juli till nu. Det har varit jättemycket att göra och nu börjar det sätta sig och vi ser över våra roller och hur vi ska arbeta. På det sättet känns det jättebra.

Hur mår du nu?

– Jättebra, jag har lågt blodtryck. Jag har normalt blodtryck och hjärtat slår normalt. Jag har haft samma typ av problematik förut, men jag är inte orolig för framtiden. Jag ser väl ganska pigg ut va?, säger Sjödin skämtsamt.

Han ångrar inte att han hoppade på klubbchefsjobbet.

– Nej, absolut inte. Jag trivs jättebra.

LÄS MER: Sundsvall Hockey återupplivar klassiker inför derbyt

Hur har första tiden på jobbet varit?

– Den har varit väldigt intensiv, det kan jag inte sticka under stolen med. Det är oerhört mycket detaljer som man inte tänkte på när man kommer utifrån. Det är en väldigt stor föreningen med väldigt många aktiva ungdomar och juniorer, damlaget och herrlaget. Det är väldigt mycket detaljer som man ska sätta sig in i. Samtidigt klev föreningen upp ett snäpp från ettan till Hockeyallsvenskan så kraven ökade. Det har varit väldigt intensivt och väldigt roligt.

Vad är det bästa med jobbet?

– Det är som jag sade när jag tillträdde, att får man chansen i livet att jobba med ett fritidsintresse då gör man det. Hockey är ett jättestort intresse för mig och att vara en del i sporten på det här sättet är ju jätteroligt. Och jag har ju haft två tillfällen i livet där jag har fått chansen att jobba med mitt fritidsintresse, det ena var var politiken och nu det här.

Vad är det värsta med jobbet?

– Det är klart att många har synpunkter på saker som händer. Det är något jag är van med från politiken, men här blir det mer interna reaktioner. Saker som jag inte tycker har varit så stora har andra tyckt varit jättestora och där måste man lära sig att ta hänsyn och lära känna föreningen och det tar tid att göra det. Det håller jag på med, att lära känna alla funktionärer och alla människor som är med runt föreningen. Det är inget dåligt med det utan det är jätteroligt. Sedan är det inga åtta timmars arbetsdagar, man ska inte räkna timlön.

Starten i Hockeyallsvenskan blev inte som föreningen hade hoppats på. Sundsvall Hockey hamnade snabbt i botten av tabellen, men efter det första derbyt och segern mot Timrå IK har klubben plockat mer och mer poäng. Detta efter bland annat två meriterande segrar mot Västerås och Leksand.

– Jag hoppas att laget fortsätter att leverera som de gjort de senaste tolv omgångarna. Då har vi varit ett av seriens formstarkaste lag och det verkar vara bra stämning i truppen och spelarna har fått bra självförtroende efter segrarna, säger Sjödin.

LÄS MER: Så laddar Sundsvall Hockey om inför derbyt.

Kände ni er pressade efter den tunga inledningen?

– Nej, vi har en ständig dialog mellan styrelsen, klubbledningen och "Linkan" (sportchef Stefan Lindqvist) och Göran (tränare Tärnlund). Den här föreningen är på det sättet att vi har en väldigt nära kontakt med varandra. Jag har aldrig känt att "nu måste vi göra något, nu är det kris". Vi har jobbat vidare och pratat med Linkan och Göran om hur de jobbar och så vidare och sakta men säkert har vi vuxit in i kostymen tycker jag.

– Många har synpunkter på laget. Många hörde av sig efter de första omgångarna. De har synpunkter på klubbledning, på laget, på spelsystemet. Där har klubben visat styrka. Vi har visat uthållighet och vi stressade inte upp oss ändå och vi körde efter en linje som vi trodde var rätt väg att gå.

Hade ni diskussioner om att förändra på tränarsidan efter den tunga starten?

– Nej, man måste ge människor och laget tid att växa in i det. Vi förde diskussioner med "Linkan" och såg att de gjorde saker hela tiden som kanske inte märktes utåt, men internt visste vi att laget jobbade stenhårt med detaljer för att få till det. Med den vetskapen kände sig styrelsen och jag oss trygga. Samtidigt förstår jag att supportrar och andra som bara tittar på resultatet och tabellen kan ha varit oroliga.

Vad har varit den största utmaningen för dig?

– Det jag inte riktigt var förberedd på var vilket stort arbete som det är med att ha en så stor förening med alla lag och den service som vi vill försöka ge våra ledare i ungomslagen som är ideella krafter. Det är en utmaning som tar mer tid än jag trodde. Vi har påbörjat en junior- och ungdomssatsning som på sikt kommer att bli väldigt bra och då finns det en förväntan att saker ska ske direkt, men det här är en resa för att ställa om.

– Vi har valt en väg som vi vill följa och ska inte börja hoppa åt sidorna bara för att det inte går så fort som både jag och lagen önskar. Jag tycker att de ungdomsledare som vi har i föreningen, lagledare och tränare visar jättestort tålamod och de förstår att det tar tid för mig att sätta mig in i en sådan här komplex värld.

Hur har livet ändrats jämför med politikerlivet?

– Jag är inte lika publik längre. Det ringer inte journalister varje dag och vill ha svar på frågor och sådana saker. Det tog slut ganska snabbt när jag klev av politiken. Föreningslivet och det politiska livet är annars ganska lika.

Hur länge kan sitta på en sådan här post?

– Det beror på hur man är som människa. Jag är ingen förvaltande person. Den dag jag känner att jag inte har mer att ge, oavsett vilket jobb det handlar om, så kommer jag inte att hänga kvar. Jag ser alltid förbättringspotential i saker och ting. Ibland är det jättebra och ibland är det jobbigt också. Men om det skulle ta slut så hoppas jag att någon klok person säger till om jag inte upptäcker det själv, men jag hoppas att det är några år bort.

LÄS MER: Vi livesänder Sundsvall Hockeys och Timrå IK:s sista träningar på fredagen.

Hur går det för föreningen ekonomiskt?

– Det är som för alla föreningar. Vi kämpar med ekonomin och vi har inte en brunn att ösa ur. Vi har under hösten haft lite jobbigt med likviditeten, men det var väntat enligt den plan som vi hade satt upp. Vi jobbar stenhårt varje dag för att dra in slantar.

Har ni varit hos Kronofogden?

– Nej, nej, nej. Vi kanske har släpat med någon betalning någon vecka eller så. Spelarna har fått sina löner och vi har skött allting så, men jag är försiktig general och skulle förstås vilja ha mer i kassakistan.

Hur ser du på att Medelpadslagen ligger sist i tabellen?

– Jag tycker att det är jättetråkigt att vi ligger där naturligtvis. Timrå får gärna vara efter oss. Det är ingen hemlighet att vi vill vara före dem i tabellen, men om serien ser ut som den gör nu när det tar slut så har vi två lag som ska kvala sig kvar och jag vill ju att vi ska undvika det i alla fall. Jag skulle inte tycka att det vore kul att säga att "vi var i alla fall före Timrå" om vi ändå måste gå in i ett kvalspel, säger Magnus Sjödin.

LÄS MER: Så följer du med i rapporteringen inför, under och efter derbyt

Mer läsning

Annons