Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäktigt engagemang – men kanske för sent

/

Annons

Nyligen pratade jag med en av Timrås största spelare genom tiderna, Bo ”Bulla” Berggren. Han berättade om när Timrå IK var i en ekonomisk kris i mitten av 80-talet och konkursen, precis som nu, var nära. ”Vi spelare samlade in pengar med sparbössor på stan, det var riktigt illa”, berättade ”Bulla”.

Det är svårt att föreställa sig dagens spelare springa runt på stan med sparbössor, och med tanke på hur mycket pengar det är som föreningen behöver få in så är frågan vad det skulle ge. Men att det finns ett väldigt stort engagemang kring Timrå IK och en vilja att hjälpa till märktes under torsdagen.

När beskedet att kommunen inte vill köpa tillbaka Eon Arena och att klubben behöver tre miljoner inom en vecka för att inte gå i konkurs kom var det många som vaknade till liv. Gamle stormålvakten Kimmo Kapanen tog till exempel själv kontakt med oss för att fråga vad som händer och kolla om han kunde hjälpa till. ”Jag har inga miljoner att bidra med men kan vi gamla spelare hjälpa till på något sätt så vill vi göra det”, sa Kapanen.

Han föreslog bland annat en match för att samla in pengar. Senare under kvällen kunde man se hälsningar på Twitter från profiler som Kalle Koskinen och Anton Lander med flera, och ett tag var det inte annat än Timrå IK på sociala medier.

”Den positiva respons vi fått, efter att vi gick ut med ett pressmeddelande, har varit väldigt stor. Det har startats flera insamlingar och bland annat fick supporterklubben ihop 9 200 kronor under matchen. Sedan har det ramlat in mycket pengar via nätet”, sa klubbdirektören Lars Nolander.

Uppslutningen var mäktig att ta del av, men kom stödet för sent?

Timrå IK har kämpat i motvind under en längre tid och de som jobbat i föreningen har krigat för att få skutan att vända trots dalande publiksiffror, sportsliga motgångar och skulder från en misskött ekonomi. Nu verkar det som om det enda hoppet står till att någon tar över arenan. Kommunen sa nej tidigare i veckan, men frågan är om sista ordet är sagt. Jag tror inte det.

Att väga ett hockeylag mot andra satsningar inom en kommun är oerhört svårt, men att Timrå IK är ett flaggskepp som betyder väldigt mycket för hela Timrå kommun råder det ingen tvekan om. Det kommer att vridas och vändas på alla stenar som finns in i det sista för att hitta en lösning som kan fungera på lång sikt – men i första hand handlar det för föreningen om att överleva den här säsongen.

Sportsligt går det inte annat än att imponeras över det Timrå IK:s A-lag visar upp i det här läget. De radar upp segrar och laget har tagit sig över strecket.

Jag hoppas bara att det inte är helt förgäves.

Mer läsning

Annons