Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeländring mitt i arenafrågan

Strax efter att affären om Eon Arena mellan kommunen, Timrå IK och Arvid Svensson AB sprack fattade kultur- och tekniknämnden beslut om att ändra regelverket för hyresavtal.
– Naturligtvis blir det spekulationer, säger nämndens ordförande Jan-Christer Jonsson (S).

Annons

I januari sprack affären med Tvättbjörnen, bland annat för att kommunen inte kunde teckna ett avtal på längre än tio år. I tisdags tog affären med Arvid Svensson AB en plötslig vändning när koncernen valde att backa ur. Även där gällde avtalet 20 år – längre än vad kommunen brukar bevilja – men då pekades de läckta uppgifterna i media ut som anledningen till de strandade förhandlingarna.

I måndags, samma dag som mötet mellan parterna ägde rum, kom ett extraärende i Timrå kommuns kultur- och tekniknämnd om att ändra regelverket när det gäller möjligheten att teckna hyresavtal. I stället för tio år ska nämnden på egen hand kunna teckna avtal på upp till 20 år, utan att ärendet lyfts till kommunfullmäktige. På torsdagen fattade nämnden beslutet.

En tillfällighet? Ja, om man ska tro nämndens ordförande Jan-Christer Jonsson.

– Vi har inte specifikt tänkt på Eon Arena, men naturligtvis blir det spekulationer när det kommer nu. Förvaltningen gör bedömningen att det är bättre med 20 år. När man skriver arrendeavtal eller tecknar ett hyresavtal är tio år ofta för kort tid för att investeraren ska få tillbaka pengarna. De efterfrågar längre avtal.

– Hade vi inte tagit beslutet nu hade vi fått vänta till september, på grund av att vi inte har något nämnd- eller fullmäktigesammanträde i juni.

Kan kommunens nuvarande regelverk ha varit ett skäl till att Arvid Svensson AB drog sig ur?

– Nej, det hade inget med det att göra. Det hade gått att ta det beslutet i fullmäktige i stället.

I samband med att affären med Tvättbjörnen sprack sa kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) till Sundsvalls Tidning att det är omöjligt för en kommunal verksamhet att binda upp sig på mer än tio år.

– Vi ska inte lägga ansvaret efter våra beslut på kommande generationer, sa hon då.

ST har sökt Lindstrand under torsdagen för en kommentar.

Det slutgiltiga beslutet om regeländringen tas på kommunfullmäktige nästa vecka.

Läs också:

Ewa Lindstrand om den misslyckade försäljningen

Anders Ingvarssons krönika: "Vi ska berätta det ni vill veta"

Nya vändningen i arenafrågan

Koncernens bud: 50 miljoner för Eon Arena

Mer läsning

Annons