Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå kommun köper arenan

/

Det blir Timrå kommun som köper Eon Arena.
Prislappen ligger på 45 miljoner kronor.
– För skattebetalarna är det här den bästa lösningen, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand.

Annons

Läs mer: Oppositionen stormar "En svart dag för alla andra föreningar"

Timrå kommun kommer föreslå för fullmäktige att köpa arenan, det presenterades på en presskonferens under torsdagen. Ett slutgiltigt beslut tas på kommunfullmäktiges sammanträde den 15 juni om allt går enligt planerna.

– Alternativet hade varit att låta Timrå IK gå i konkurs, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand.

Marknadsvärdet på arenan är på 45 miljoner kronor, köpet finansieras genom ett lån med, som kommunen säger "låg och fast ränta", på 20 år.

– Just nu är räntenivån gynnsam. Kommunen har möjlighet att få ett förmånligt lån till låg ränta. Därför är det gynnsamt att ta investeringen nu, säger Ewa Lindstrand.

Timrå IK ska betala en hyra för att använda hallen och den kommer att regleras genom en så kallad hyrestrappa. 2016 kommer hyran att vara tre miljoner kronor, 2017 höjs den till fyra och från och med 2018 är hyran fem miljoner kronor.

Hyran kan sedan komma att omförhandlas om Timrå IK exempelvis skulle ta steget upp i SHL.

– Det finns i avtalet att vi, vid tillexempel en uppflyttning, kan diskutera hyran, säger Lars Nolander, Timrå IK:s klubbdirektör.

I och med att kommunen köper arenan kommer man även ansvara för drift och underhåll, men den tjänsten kommer man att köpa in från Timrå IK och betala 6,5 miljoner kronor per år för. Timrå IK kommer även att, på uppdrag av kommunen, ansvara för bokningar för övrig verksamhet som kommunen önskar använda hallen till.

Det är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet som efter några dagars förhandlingar kommit överens. Kommunen bjöd 15 miljoner kronor för arenan i januari, men är alltså nu beredd att betala 45 miljoner. Samma belopp som diskuterades under förra veckan med fastighetsbolaget Arvid Svensson AB.

– Dels har de intresserade fastighetsbolagens förslag legat kring 45 miljoner, så det har blivit något sorts riktmärke. Sedan har Timrå IK ett bokfört värde på 45 miljoner och det måste man få bort, annars blir det konkurs. Dessutom är det gynnsamt att låna pengar just nu, säger Ewa Lindstrand och fortsätter sedan:

– Vi har räknat väldigt noga på de olika alternativen som Timrå IK ställt till vårt förfogande. Vi har kommit fram till att utifrån skattebetalarnas bästa är lösningen att Timrå kommun köper arenan för 45 miljoner kronor.

– Upplägget innebär samtidigt att det ryms inom de budgeterade medel som kommunen har till sitt förfogande.

För Timrå IK:s del innebär försäljningen att föreningen, med hjälp av banken, kan lösa sina akuta skulder och sedan bygga upp en ekonomi i balans.

– Det här förslaget innebär att vi äntligen kan blicka framåt och fokusera på hockey, säger Lars Nolander.

Mer läsning