Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför tvingas talangerna bort?

Annons
Timrå IK värvar ungt. Timrå IK värvar danskt. Timrå IK värvar för framtiden.
Sundsvall Hockey tappar talanger. Sundsvall Hockey blöder ekonomiskt. Sundsvall Hockeys tid som elitförening verkar utmätt.
Sebastian Lauritzen är ingen färdig elitseriespelare. Men han har potential att bli det.
Det tror och hoppas han själv. Det tror värmländska Bofors med starka band till Färjestads BK och det tror också jag själv, som faktiskt följt \"Basses\" utveckling från skridskoskolan hemma i Njurunda via Timrås hockeygymnasium till en ledande position i Sundsvalls allsvenska lag.
Parhästen Niklas Zetterström tar samma väg. Och kanske får de snart nog sällskap av den tredje länken i 83-linan: Andreas Lundin.
Tråkigt nog tror inte längre Timrå på 22-åringarna, som faktiskt redan under juniortiden var uppe och tränade med TIK:s A-lag under \"Kenta\" Johanssons ledning.
Respekt för det ställningstagandet, för man måste ju inte satsa på inhemska talanger bara för att man driver ett hockeygymnasium och varje år lägger flera miljoner på den egna juniorverksamheten...
Det som komplicerar i det här \"Bofors-fallet\" är Sundsvalls Hockeys dekadens.
Med ett starkare Sundsvall Hockey hade flytten till Värmland inte alls varit lika självklar.
Ett starkare Sundsvall Hockey hade förmodligen gjort att fler lokala förmågor fått möjlighet att fortsätta elitsatsningen på hemmaplan i ett Timrå IK, som inte hade behövt fundera och stapla frågetecken runt flera av de \"bobkatter\" som i alla fall tidigare varit intressanta.
Nu tycker jag i och för sig att TIK-ledningen med sportchef Kent Norberg i spetsen litet för snabbt och enkelt satt likhetstecken mellan dessa andraårsseniorers personliga utveckling och laget Sundsvall Hockeys nivåsänkning från topplag i Superallsvenskan till mediokert allsvenskt kvallag.
För helt stilla i utvecklingen tycker jag inte 83:orna stått. Det visar om inte annat statistiken från den gångna säsongen.
Och det idealiska måste ju vara att färdigutbildade, men fortfarande utvecklingsbara, Timråjuniorer tar plats i Sundsvall och där fortsätter gå framåt så pass att de kan komma tillbaka till en fortsatt karriär i rött och vitt.
Om inte måste Timrå IK djupborra i den egna ungdoms- och juniorverksamheten för att komma åt och rensa ut det som får 1819-åringarna att ruttna. Å andra kan man ju alltid åka ner till Danmark och hitta de verkliga essen...
Det borde vara självklart, att flödet av spelare mellan distriktets två stora är stort. Inte minst på juniorsidan.
Innerst inne tror jag nämligen de flesta ser ett värde i att ha åtminstone en hyfsat lokal- och regional förankring i distriktets elitserielag, och dett sätt att nå dit är ett ännu intimare samarbete än vad det varit de senaste åren.
Timrå IK:s inflytande måste helt enkelt bli större i Sundsvall Hockey, som i sin tur bör se till att länkarna till såväl Kovland som Njurunda är snabba och tydliga.
Tvingas man till ett val borde Timrås juniormiljoner flyttas över till Sundsvall Hockey, även om man i den bästa av världar hoppas att pengarna kunde räcka till både och....

Mer läsning

Annons