Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hittat glädjen igen"

/

Han lämnade NHL och Philadelphia Flyers för att få en nystart och mer speltid.
Nu är Erik Gustafsson en av spelarna som får mest istid i hela KHL.
– Jag har hittat glädjen igen, säger backen.

Annons

Förra säsongen i NHL blev inte vad Erik Gustafsson hoppats på. Speltiden var knapp och därför valde han att nobba en förlängning med Philadelphia Flyers för att i stället skriva på för Avangard Omsk i ryska KHL.

Tanken med flytten var att få till en nystart i karriären – och det är precis vad Gustafsson fått. Efter åtta spelade matcher är han en av spelarna med mest speltid i hela KHL, över 25 minuter i snitt per match.

– Hockeymässigt finns det ett par snäpp till, men jag har fått mycket förtroende och det kommer mer och mer. När jag valde den här vägen var det precis det här jag hoppades på, säger Gustafsson när Sporten får tag på honom honom mellan två träningspass en matchfri dag.

Det är tydligt att backen är nöjd med sitt klubbval så långt.

– Jag måste säga att hela organisationen är väldigt, väldigt bra. Det är proffsigt med flyg, hotell, mat. Allt är proffsigt uppstyrt och det är nog bättre än jag trodde. Jag försökte göra research innan och kolla vad det var för lag och organisation, och allt har stämt jättebra, säger han.

Är det något som skiljer sig från tiden i NHL?

– Det har varit ganska mycket träningar jämfört med där. Nu när säsongen dragit i gång är det inte lika mycket, men försäsongen var hård med dubbla pass om dagen när vi var på läger. Samtidigt är det bra, man kommer i form och det var på en bra nivå. Annars är det mycket som är lika och de försöker ta efter NHL på många plan.

Utanför rinken trivs Njurundasonen bra i miljonstaden Omsk.

– Det är över förväntan. Det finns bra restauranger och köpcentrum och jag har en chaufför som kan lite engelska som hjälper till. Min flickvän har hittat ett hundcenter där hon är med och hjälper till och tar hand om hemlösa hundar, så hon har också något som hon vill göra, berättar han.

Som lag ligger Avangard Omsk med i toppen av den östra konferensen efter inledningen av den här KHL-säsongen.

– Först och främst ska vi komma till slutspel, hitta spelet och bli så bra som möjligt. Sedan siktar vi på att försöka utmana, säger Gustafsson och fortsätter:

– För egen del vill jag fokusera på alla de små detaljer som gör mig bättre och försöka utveckla mitt eget spel. Förhoppningsvis får jag fortsätta spela så här mycket som jag gjort nu och se vart det bär.

På sikt finns tankarna om en återkomst till NHL kvar.

– Philadelphia erbjöd ju mig kontrakt i somras och enligt min mening kommer jag vara en bättre spelare efter den här säsongen, då borde den chansen kunna dyka upp igen. Men det är långt bort i tiden, man får se vad som händer, säger Erik Gustafsson.

Nu fokuserar han på KHL där han har fått precis den nytändning som han var ute efter.

– I slutet av den förra säsongen blev hockeyn mer bara som ett jobb. Nu kommer man med glädje när det är match och är exalterad. Det är det man vill och det är ju då man spelar som bäst, säger Erik Gustafsson.

Mer läsning

Annons