Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lander: "Ett misslyckande"

/
  • Anton Lander (vänster) och resten av Tre Kronor deppar efter förlusten mot Ryssland.
  • Anton Lander i hetluften.

Han började säsongen i AHL med Oklahoma och avslutade den med ett nyskrivet NHL-kontrakt och VM-debut.
Slutet blev dock inte vad Anton Lander hade tänkt sig.
– Jag kan inte tycka att det är bra om man åker ut i en kvartsfinal. Det är ett misslyckande, säger Timråprodukten.

Annons

Anton Lander låg bakom upphämtningen när Tre Kronor gick från underläge 0–3 till 3–3 i kvartsfinalen mot Ryssland i torsdags.

Centern spelade fram till 1–3, gjorde 2–3 och passade även till 3–3 – men det räckte inte och VM-turneringen tog slut för svensk del.

– Man är mitt uppe i allt och spelar en kvartsfinal mot Ryssland, sedan är plötsligt säsongen och turneringen över. Det var riktigt surt och frustrerande, för jag tycker att vi hade dom på slutet, säger Lander dagen efter uttåget.

Efter matchen samlades Tre Kronor för en lagmiddag.

– Det är inte så att man står och hoppar och jublar utan det var lite negativt till en början. Samtidigt, gjort är gjort, vi kan inte ändra något nu. Säsongen är över för oss alla och man fick säga hej då, säger centern.

Själv stod Anton Lander för en stark turnering. Han var en del av den hyllade förstakedjan, producerade poäng och noterades för en imponerande tekningsstatistik i sin första VM-turnering i karriären.

– Jag tycker väl ändå att det får bli en godkänd VM-debut, men det finns mycket att jobba på. Jag har svårt för att bedöma mig själv, men jag kan inte tycka det är bra när man åker ut i en kvartsfinal. Det är ett misslyckande, säger han.

Från tv-soffan hemma i Sundsvall kommer Lander nu hålla tummarna för en tjeckisk storspelare.

– Jag tror att Kanada kommer vara starka, men jag hoppas på Tjeckien och framför allt Jagr som är värd att få vinna VM, säger Lander och fortsätter:

– Jacob Josefson har spelat med honom i Devils och jag har fått höra lite historier. Han har ett väldigt hockeytänk, det är hockey 24 timmar om dygnet i stort sett och han kunde köra styrka direkt efter matcherna. Det är kul att höra om drivet han har för hockeyn.

När Anton Lander nu summerar sin egen säsong kan han konstatera att den varit händelserik.

– Säsongen började i Oklahoma och det var jag inte nöjd med. Sedan fick jag spela mycket, blev uppkallad och fick verkligen chansen i Edmonton. Det rullade in någon puck eller assist vilket leder till mer självförtroende. Jag fick ta steget som jag ville ta, säger han.

Är det din bästa säsong i karriären?

– Svårt att säga om det är min bästa, men kollar man på att jag fått spela VM och fick ett tvåårskontrakt med Edmonton så måste man se det som en bra säsong.

I NHL stannade Lander på 20 poäng på 38 matcher.

– När jag och Edmonton pratat har det varit produktionen som de velat se mer av. Samtidigt gick det inte alls bra för oss i Edmonton, vi var i träsket och härjade och det får vara nog nu. Det är lite förändringar inom klubben och förhoppningsvis kan det leda till något positivt, säger Anton Lander.

Mer läsning

Annons