Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs NHL's störstes hyllning av Henrik Zetterberg

/
  • Henrik Zetterberg har hunnit göra 836 NHL-matcher och är en av Sveriges mest meriterade hockeyspelare genom tiderna.
  • Sidney Crosby har hunnit göra tio säsonger i NHL och hyllar två svenskar som det tuffaste motstånd han mött i en mot en.

Henrik Zetterberg och Peter Forsberg - två av Sveriges största hockeyspelare genom tiderna, hyllas av storstjärnan Sidney Crosby. – Det har varit väldigt intensivt att möta dem, säger han.

Annons

– Det är alltid en speciell känsla att besegra killar som man vet kommer att tvinga dig att spela din allra bästa hockey för att rå på dem, säger Sidney Crosby till Pittsburgh Post-Gazette, som alltså pekar ut två svenskar när han ombeds att nämna de två tuffaste spelarna han mött i sin karriär.

"The Kid", som draftades som förste spelare av Penguins 2005, är inne på sitt tionde år som NHL-spelare, och har vunnit alla troféer som går att vinna som hockeyspelare, både i lag och individuellt. I dag är Crosby 28 år och kanadensaren har hunnit spela 627 matcher i NHL.

Henrik "Zäta" Zetterberg har hunnit fylla 34 år och har 836 NHL-matcher i bagaget. Njurundapojken startade som känt karriären i Timrå och fick säsongen 2007/2008 lyfta Stanley Cup-bucklan med Detroit Red Wings. Med andra troféer som Viking Award (bästa svenska spelare) och en olympisk guldmedalj, för att välja ett fåtal av alla utmärkelser, är "Zäta" en av Sveriges mest meriterade spelare genom tiderna. Och det har gjort avtryck, inte minst på Crosby, som öser beröm över "Foppa" och "Zäta".

– Det har alltid varit tufft att möta dem, ibland väldigt intensivt, säger Crosby.

– Det här är killar man går i clinch med vid varje tekning. Man stöter på dem hela matcherna, över hela isen. Det är inte som en back som du stöter på under ett anfall eller när du är ute i hörnet vid något tillfälle. De här killarna har samma position som du och du möter dem i varje byte.

Crosby mötte Zetterberg i två raka Stanley Cup-finaler 2008 och 2009, mellan Detroit Red Wings och Pittsburgh Red Wings och "Foppa" när den senare spelade för ärkerivalen Flyers.

– Jag respekterar dem, men jag vill slå dem. I slutet av kvällen, när du lyckas vinna en sådan match, så är det definitivt mer givande när killen mitt emot dig tävlar lika hårt som de där killarna gör. Det är alltid kul att vinna, men speciellt när du kliver upp mot killar som du vet finner stolthet i att besegra dig och verkligen vill tysta dig. Då är det väldigt givande, säger Crosby och avslutar:

– Det är alltid en speciell känsla att besegra killar som man vet kommer att tvinga dig att spela din allra bästa hockey för att rå på dem.

Mer läsning

Annons