Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Steen vill bryta Stanley Cup-förbannelsen: "Måste fixa det mentala"

/
  • Sedan 2012 bor Alexander Steen och hans sambo i Sundsvall under sommarmånaderna.
  • Alexander Steen sköter stora delar av försäsongsträningen på egen hand i Sundsvall, men när Sundsvall Hockey går på is i augusti brukar Steen passa på att vara med.
  • Steen gjorde 64 poäng i NHL förra säsongen, hans bästa poängskörd i karriären, men 31-åringen var inte helt nöjd ändå.
  • De senaste åren har Alexander Steen engagerat sig mycket i Sundsvall Hockeys sommarhockeyskola.

Förra vintern gjorde Alexander Steen fler poäng än någonsin tidigare under NHL-karriären.
Ändå blev säsongen en besvikelse när hans St. Louis åkte ur slutspelet direkt – för tredje året i rad.
Efter en ny sommar i Sundsvall är hockeystjärnan tillbaka i Nordamerika.
Revanschsugen.
– Jag vill vara anledningen till att vi tar oss förbi den första omgången i slutspelet den här säsongen, säger Steen.

Annons

8 oktober släpps pucken i säsongens första NHL-match för Alexander Steen och hans St. Louis Blues som inleder mot Timråprofilen Anton Landers Edmonton Oilers.

Vi träffade 31-åringen bara dagar innan flyget skulle ta honom, sambon och hunden tillbaka till Nordamerika efter sommaren i Sundsvall.

Som Sporten tidigare har berättat är det här han har tillbringat sommarmånaderna de senaste åren.

Sundsvall är basen i Sverige och platsen som han tänker bo på efter karriären. Det är här han lever, återhämtar sig och bedriver sin försäsongsträning mellan NHL-säsongerna.

– Det är alltid mycket att göra de sista dagarna, med packning och sådant, säger Alexander Steen.

Han fortsätter:

– Förutom hockeygrejerna är det mest kläder och lite smågrejer som följer med från Sverige. Gåvor och sådant från Sverige som är svårare att få tag på där borta. Den här gången blir lite grejer för hunden och saffran, som är lite annorlunda där borta. Och lite lösgodis.

Någon favoritgodis alltså?

– Ja, "punch-punch" är en favorit, men jag brukar bli hånad när jag köper dem, säger Steen och skrattar.

Hur har sommaren varit?

– Sommaren har varit jättebra, avkopplande och jag har fått göra det jag velat. Men den har känts väldigt långt eftersom vi åkte ur slutspelet så tidigt, säger Steen.

Uppbyggnadsträningen sköter han själv, med hjälp av program från Örnsköldsviksduon Joakim Bäckström och Magnus Håkansson.

– Det börjar bli lite segare nu när man blir äldre så jag får väl leta en träningspartner snart som pushar mig lite mer, men jag tycker att det fungerar bra. Jag har gjort det så många år nu så det sitter, säger Steen som klev på is med Sundsvall Hockey i augusti.

Det är hans elfte säsong i NHL som väntar. Sundsvallsbon är en av de stora stjärnorna och assisterande lagkapten i St. Louis Blues, laget från staden Saint Louis som ligger längst österut i den amerikanska delstaten Missouri.

Klubben har under flera år haft starka trupper som visat klass under grundserien, men misslyckats i Stanley Cup-slutspelet.

Tre år i rad har Alexander Steen åkt ut i den första rundan.

– Vi har stött på väldigt bra lag. Först var det Chicago, sedan Los Angeles och nu senast var det Minnesota som hade hittat ett riktigt stim innan slutspelet. Det har också varit många bra målvakter ...

– För oss gäller det att ta det där sista steget och det känns lite surt att vi inte har gjort det de sista åren.

Vad har du för förväntningar inför vintern?

– Vi har återigen ett väldigt bra lag. Förhoppningen är att det ska gå bra under säsongen och att vi ska kunna ta med oss det in i slutspelet och ta oss förbi första omgången. Vi behöver fixa den mentala biten och även detaljerna i spelet som gör att vi kan ta oss förbi den första motståndaren.

Alexander Steen gjorde 64 poäng (24 mål och 40 assist) på 74 matcher i grundserien under förra säsongen. Hans bästa facit under åren i NHL. Dessutom gjorde Steen fyra (1+3) poäng i slutspelets sex matcher.

– Ja, men jag var mer nöjd med säsongerna innan, trots att det blev mycket poäng i fjol. Det handlar mer om hur jag känner efter säsongen, vad jag bidragit med och vad jag skulle kunna göra bättre. Det handlar inte bara om hur mycket poäng man har gjort utan mer om hur man känner också. Jag vill upp ett snäpp och vara en anledning till att vi tar oss förbi den där första omgången i slutspelet i år.

Vad saknades ifjol?

– Det var upp och ner hela säsongen både lagmässigt och individuellt och för mycket berg- och dalbana. Vi hade extremt bra perioder och även några riktiga svackor som man vill bryta tidigare än vi gjorde ifjol. Jag har varit ganska stolt över mina senaste säsonger för att jag har varit jämn i spelet, men så kändes det inte ifjol.

Det har hänt en del i laguppställningen när den svenske stjärnan återvänder till St. Luois Blues.

Till exempel har klubben värvat forwarden Kyle Brodziack från Minnesota och T.J Oshie byttes bort mot Washingtons Troy Brouwer. Dessutom lämnade veteranen Barret Jackman St. Luois för Nashville efter 13 år.

– Vi blir bland annat ännu större, om möjligt. Det blir intressant. Sedan har vi åkt på två skador under sommaren. Jori Lehtera har opererat foten och Patrik Berglund har opererat axeln. Vi blir utan dem här i början av säsongen. Berglund kan vi få vänta på ända till jul även om jag hoppas att han kommer tillbaka lite fortare än så.

Är ni lika bra som i fjol?

– Jag tycker att vi ser starkare ut, framför allt fysiskt. Det ska nog bli jobbigt att komma till St. Louis och möta oss. Men det gäller att vi får ihop det så fort som möjligt och att allt klaffar från början så att vi får en bra start.

Inför den förra säsongen skrev 31-årige Steen på ett nytt treårskontrakt som var värt en bit över 100 miljoner kronor. Två år återstår alltså på avtalet med NHL-klubben.

– Jag ser inte så mycket längre än så. Vi förhandlade ju om hur långt kontrakt jag skulle ha när jag skulle skriva på ett nytt och tre år kändes lämpligt då. Det är ändå en lång tid och jag får fundera vidare efter det.

Men NHL-karriären är längre än så?

– Så känner jag väl, men man får se. Kroppen tar en hel del stryk också. Jag fokuserar på de här två säsongerna först och så får vi se.

I somras berättade Steen om sina tankar på att avsluta karriären i Sverige och då nämndes både Sundsvall Hockey och Modo som tänkbara alternativ.

"Jag har det som plan att avsluta karriären i Sverige. Det beror på hur kroppen känns, men än så länge har jag varit ganska bra på att ta hand om den och jag tror jag kan spela länge. Jag hade så vansinnigt roligt under lockoutåret. Det var ett helt annat spel och en helt annan känsla. Hur det var i omklädningsrummet, att få umgås med svenska kompisar och prata svenska. Allt runtomkring var helt fantastiskt", sade han till Expressen då.

Men först blir det alltså åtminstone två år till i Nordamerika.

Och fler somrar i Sundsvall.

– Jag är en rutinmänniska så det blir ofta samma restauranger och samma häng om man säger så, men det är en extremt skön stad så jag trivs jättebra. I år har vi lagt fokus på att bara vara hemma och njuta av att koppla av. Det blir väldigt mycket resa och andra grejer med jobbet när vi spelar 82 matcher och slutspel.

Mer läsning

Annons