Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie-Sofi Överholm tvingas sluta med hockeyn

/
  • Sundsvall Wildcats 24-årige hockeyspelare Marie-Sofi Överholm tvingas sluta på grund av ett trasigt knä.

Bara 24 år tvingas hon lägga skridskorna på hyllan. Ett trasigt knä sätter stopp för Marie-Sofi Överholms karriär.
– Det känns surt att inte få välja själv att lägga av, säger Sundsvall Wildcats hockeyspelare.

Annons

Marie-Sofi Överholms knä har krånglat sedan 16 års ålder då hon krossade en menisk. De senaste åren har hon levt med konstant smärta och de senaste säsongerna har hon inte kunnat spela så många matcher som hon velat. 24-åringen har levt och andats hockey men nu är det över.

– Det var på en match i april under kvalet som jag kände att det var min sista match. Jag var helt knäckt efteråt och bröt ihop, säger Överholm.

Hon har länge sökt och försökt få hjälp men känt att hon inte fått någon. Det har bildats en benbit på yttersidan i det skadade knät. För två år sedan var benbiten fyra gånger fyra centimeter stor.

– Den kan ha växt sedan dess. Jag vet inte hur stor den är nu och alla läkare jag har träffat har sagt nej till att ta bort den, säger Överholm.

Hon har varit en av Sundsvall Wildcats främsta spelare och trots smärtor har hon försökt köra på. De senaste åren har hon dock inte kunnat träna som de andra i laget. Hon kan inte springa, hoppa och har börjat få svårt att cykla.

– Om jag skulle ramla på isen skulle jag inte komma upp. Jag har varit livrädd för det. Nu kan jag inte ens sitta på golvet och leka med min brorson, säger Överholm.

När hon var yngre fick hon lägga av med fotbollen på grund av knät. Mari-Sofi Överholm har sedan dess satsat allt på hockeyn och har spelat två säsonger i Riksserien. Innan det spelade hon många år i division 1.

– Först tänkte jag att "bara knät håller för att spela hockey". Men jag blir äldre och har insett att jag ska leva ett liv med det här knät. Min knäled är sliten fastän jag är så pass ung, säger hon.

De sista matcherna hon spelade i våras var benet hårt tejpat och efteråt grät hon av smärta. Hon riktar nu skarp kritik mot vården.

– Hade jag varit en manlig ishockeyspelare hade de säkert hjälpt mig för länge sedan. Jag känner mig könsdiskriminerad när läkare säger att hockeyn bara har varit min hobby och att de inte kan göra något, säger Överholm.

I våras fick hon även ge upp jobbet på posten då det blev svårt att dela ut post med det onda knät. Ett nytt jobb har varit räddningen.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra av all tid som är över nu när jag inte kan träna. Jag offrade allt för hockeyn och är en lagspelare. Det har varit en stor grej för mig och jag vet inte hur jag ska kunna ersätta den nu, säger Marie-Sofi Överholm.

Mer läsning

Annons