Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hossa: "Vi ska stanna kvar i SHL"

/

Han ses av många som Modos frälsare. Nu har Marcel Hossa äntligen landat i Örnsköldsvik. Och han gör det med en tydlig målsättning.
– Det är ganska enkelt – vi ska stanna kvar i högstaligan, säger han bestämt.

Annons

Marcel Hossa är tillbaka på svensk mark igen – efter tio år i NHL och KHL. Han spenderade lock out-säsongen 2004/2005 i Mora tillsammans med brorsan och NHL-stjärnan Marian Hossa. Den poängstarke slovaken kom under måndagseftermiddagen till Örnsköldsviks flygplats aningen jetlaggad – men taggad för det stundande äventyret.

– Jag är fortfarande trött och det har varit en lång dag. Nu är jag äntligen här och jag är exalterad att snart få spela.

Trots att det är ett decennium sedan han hade svensk mark under sina fötter är det en sak han inte glömt.

– Vädret. Det är ungefär som Slovakien, men kallare. Jag gillar det, det är ju hockeyväder.

Bortsett från en match mot Modo säsongen 2004/2005 och legendarerna Peter Forsberg och Markus Näslund är det inte mycket Marcel Hossa kan förknippa med Modo. Ännu mindre vet han om Örnsköldsvik.

– Jag vet i alla fall att klubben har en stor historia.

– Men jag vet ingenting om staden, säger han med ett leende på sina läppar.

Nu är 33-årige Hossa rödgrönvit och Örnsköldsvik är hans nuvarande hem. Det hade dock kunnat vara annorlunda. Han hade kunnat vara blåvit och bott i Leksand säsongen ut. Det fanns intresse från fler SHL-klubbar också, men Hossa ser ingen mening i att spekulera i vad som kunnat bli.

– Jag tror att det var så, men det är ingen mening att prata om det nu. Jag är här för Modo och förhoppningsvis kommer detta att bli bra.

Den tidigare Dinamo Riga-kaptenen erkänner att han tvekade att skriva på för Modo. Men Modos intresse svalnade aldrig och efter ett samtal med Per Svartvadet bestämde han sig.

– De var ett av de första lagen som var aktiva och ville ha mig. Jag tvekade, men till slut bestämde jag mig för att jag ville komma hit, säger han och fortsätter.

– Jag pratade med Modos GM och han förklarade situationen här. Jag förstår läget och förhoppningsvis kan jag hjälpa den här stora klubben.

Marcel Hossa kommer till Modo med en massiv press på sina axlar. Örnsköldsviks stolthet sladdar, trots segern mot Linköping senast, i SHL-tabellen och parkerar på en jumboplats. Han är värvad som en poängspruta, vilket han bevisat att han kan vara tidigare i sin karriär. 2009/2010 prickade han in flest mål i hela KHL för sitt Dinamo Riga och under sju säsonger i ryska högstaligan blev det 237 poäng. Än så länge har han inte pratat med Modos tränarstab om sin roll i klubben men oavsett vad den blir kommer Marcel Hossa att göra allt han kan för att hålla kvar Modo i SHL.

– Målet just nu är ganska enkelt - vi ska stanna kvar i högstaligan. Det kommer inte bli lätt. Det här är något nytt för mig men jag ser fram emot det.

Mer läsning