Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor förväntan hos stjärnorna inför World Cup – Henrik Zetterberg blir kapten

Det är Tre Kronors största turnering i år - en turnering som Sverige aldrig vunnit. Nu är det klart att Henrik Zetterberg blir kapten, och bakom Rikard Grönborg finns en namnkunnig trio av världsstjärnor som ska stötta Sverige till guld.

Annons

Louie Eriksson, Alexander Steen, Henrik Lundqvist och lagkaptenen i World Cup-laget 2016: Henrik Zetterberg.

Det fanns många att välja på, men det självklara valet för många, och tydligen också för förbundskapten Rikard Grönborg, var 35-årige centern Henrik Zetterberg som blir kapten för ett starkt Tre Kronor i World Cup.

– Han är ett väldigt bra val, säger landslagskamraten Carl Hagelin.

Själv är Zetterberg hedrad över förtroendet att representera sitt land med ett C på tröjan. 35-åringen har rutin av kaptensskapet från sitt Detroit Red Wings men menar att det är något särskilt att representera Sverige. Det hoppas han få fortsätta med.

– Jag har fem år kvar på kontraktet (med Detroit) men det känns lite långsökt att man ska hålla så länge. Men det är ju OS om två år och då hoppas jag att jag är med. Vi får se det är ju större konkurrens nu när så många duktiga spelare kommer underifrån, säger "Zäta".

Onsdagens pressträff i Stockholm kryllade av namnkunniga svenska världsstjärnor. Men där fanns också några veteraner med uppgift att stötta Grönborg och spelarna: Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Niklas Lidström. Tillsammans har de fem VM-guld, tre OS-guld och Lidström kan stoltsera med osannolika fyra Stanley Cup-segrar.

– Sundins roll är att vara rådgivare till Grönborg kring ledarskap och så vidare och Alfredsson är rådgivare till (Johan) Garpenlöv kring forwards och anfallsspel och så vidare. De är senior advisors, säger Tommy Boustedt, som ansvarar för onsdagens pressträff.

Nicklas Lidström, Mats Sundin och Daniel Alfredsson (infälld) är Senior Advisors för teamet som ska leda Sverige till succé i World Cup.

– Jag tror de är oerhört viktiga för laget. De vet vad det handlar om, de har mycket rutin och kan prata med de som har det mentalt jobbigt. Det är tre fantastiska personer. De står med bägge fötterna på jorden och de brinner för svensk hockey. Jag tror till och med att de kan påverka hur det går i turneringen, säger experten Fredrik Andersson, tränare för Hudiksvalls HK J20 och scout för Buffalo Sabres.

Den svenska truppen har några dagars samling i Stockholm där endast Robin Lehner, som har problem med en fot och rehabiliterar i Nordamerika, saknas. Laget ska samköras och en del praktiska detaljer ska lösas innan spelarna försvinner åt varsitt håll igen innan de åter samlas den 4 september för en vecka i Göteborg.

Det blir sista samlingen på svensk mark innan Tre Kronor åker över Atlanten för fem dagars träning innan det är dags för första matchen i Toronto. Då är det Ryssland som gäller, följt av Finland och slutligen Team North America. Och entusiasmen bland spelarna är hög, inte minst hos backen Victor Hedman, Tampa.

– Jag rankar det här jättehögt. Det är en turnering Sverige inte har vunnit och det var ett tag sen vi var med. Jag har varit med i VM men det här är ett steg till, det kommer bli skitkul.

Svenska World Cup laget:

Målvakter: 25. Jacob Markström, Vancouver Canucks, 30. Henrik Lundqvist, New York Rangers, 41. Robin Lehner, Buffalo Sabres

Backar: 4. Niklas Hjalmarsson, Chicago Blackhawks, 6. Anton Strålman, Tampa Bay Lightning, 14. *Mattias Ekholm, Nashville Predators, 23. Oliver Ekman Larsson, Arizona Coyotes, 55. Niklas Kronwall, Detroit Red Wings, 65. Erik Karlsson, Ottawa Senators, 77. Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

Forwards: 9. Filip Forsberg, Nashville Predators, 16. *Marcus Krüger, Chicago Blackhawks, 18. *Jakob Silfverberg, Anaheim Ducks, 19. Nicklas Bäckström, Washington Capitals, 20. Alexander Steen, St. Louis Blues, 21. Loui Eriksson, Boston Bruins, 22. Daniel Sedin, Vancouver Canucks, 33. Henrik Sedin, Vancouver Canucks, 34. *Carl Söderberg, Colorado Avalanche, 40. Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings, 62. *Carl Hagelin, Pittsburgh Penguins, 72. *Patric Hörnqvist, Pittsburgh Penguins, 92. Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche

Det svenska huvudteamet: Peter Forsberg, lagledare, Tommy Boustedt, sportchef, Putte Köhler, lagmanager, Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström, Mats Sundin Senior Advisors, Rikard Grönborg, förbundskapten, Johan Garpenlöv, assisterande förbundskapten, Peter Popovic, assisterande förbundskapten

LÄS MER:

Supertvillingarna redo för en ny säsong i Canucks – och World Cup: "Vi kommer vara med och slåss om guldet"

Mer läsning

Annons