Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå IK:s nya satsning – startar lag för flickor: "Finns ett intresse"

Här är Timrå IK:s nya satsning. Till hösten startar klubben hockeyverksamhet för flickor. "Alla tjejer som vill spela hockey ska få möjlighet att göra det", säger Henrik Cedergren, flick- och damansvarig.

Annons

Maja Åkerlund, Ida Åkerlund och Wilma Sjölund. Det är tre tjejer som redan dragit på sig Timråtröjan. Framöver kan de få sällskap av många bli fler.

Sedan tidigare har Timrå IK ett samarbete med Sundsvall Hockey och ett gemsamt damlag i Riksserien, Sundsvall Wildcats.

Läs mer: Sundsvall Wildcats kan tappa landslagsbacken – till derbyrivalen

Nu tar Timrå IK ytterligare ett steg.

Till hösten kommer klubben starta verksamhet för flickor i Timrå.

– Nu är vi i en uppstartsfas och det är inte så himla lätt att bara börja, men vi gör ett första försök att locka de tjejer som vill prova på, och de som redan spelar hockey, och ge dem möjlighet att göra det i Timrå, säger Henrik Cedergren.

Idén började diskuteras förra året och föreningen hade en "prova på-dag" under sportlovet för att undersöka om intresset för verksamheten fanns.

– Det gör det. Sportlovet kanske inte är det bästa tillfället eftersom många är bortresta, men vi såg att det finns ett intresse och många duktiga tjejer.

Vilka reaktioner har ni fått de senaste dagarna?

– Jag har bara sett vad som hänt på sociala medier. Där har det blivit reaktioner och många har delat det vi skrivit, men vi har inte fått några anmälningar ännu eftersom det är så himla färskt. Jag hoppas att de som är intresserade hör av sig och det kommer mer information när vi närmar oss istider, säger Cedergren på onsdagen.

Läs mer: Miljonsmäll för Timrå IK – stort minus för klubben den här säsongen: "Jättetråkigt"

Sedan tidigare har Timrå IK arrangerat en sommarhockeyskola med separata tjejgrupper och under hösten är ambitionen att klubben ska starta upp Tre Kronors hockeyskola för tjejer.

– Det blir för de som är omkring fyra till åtta år. Sedan kommer vi försöka få ihop ett flicklag med lite äldre tjejer som kan spela eller vill prova på det, säger Henrik Cedergren och tillägger:

– Vi har något att bygga vidare på. Sommarhockeyskolan är jättepoplär. Det är tjejer på olika nivåer och många duktiga spelare som kommer då. Det finns både kompetens och intresse.

2015 ingick Henrik Cedergren i ledarstaben vid U18-VM för damer. Nu är han flick- och damansvarig i Timrå IK.

Redan nu har han i egenskap av flick- och damansvarig fört samtal med Sundsvall Hockey om ett utökat samarbete, på flicksidan.

– Det är bra av flera anledningar, de har inte haft jättemånga spelare och inte spelat så mycket matcher. Vi skulle kunna träna ihop ibland och spela ihop med dem tills det att vi har tillräckligt många för att ha varsitt lag.

Cedergren har många idéer och nu hoppas han att intresset är tilräckligt stort för att han och klubben i framtiden ska få genomföra dem. Förhoppningen är att fler tjejer ska hitta till ishockeyn och att de tjejer som redan håller på och kanske spelar med killar från början kan fortsätta längre.

Vill ni ha ett eget damlag i framtiden?

– Ja, det kan jag nog se. Sedan har vi ju ett damlag i dag där vi gemensamt med Sundsvall driver Wildcats eller Sundsvall/Timrå dam som det också heter. Vi vill ju utöka det samarbetet också redan i år. Vi ska förska ta ett större ekonomiskt ansvar och finnas med i organisationen kring laget, då kan vi skapa förutsättningar och ställa krav på dem som är med. Vi vill ju att de ska lyfta sig ett snäpp och inte spela i Kvalserien varje år.

Om Timrå IK skulle starta ett eget damlag i framtiden så skulle det inte vara för att konkurrera ut det gemensamma laget med Sundsvall Hockey.

– Det skulle vara jättbera för damhockeyn. Vi kan tänka oss ett lag i division I till exempel, på en bra nivå där fler tjejer kan få spela i seriespel. Jag kan inte förstå varför vi inte skulle samarbeta. Vi är en lite region, det är bara onödigt dumt att inte samarbeta. Det borde herrarna göra mer också.

Läs mer: Följ Timrås silly season – här är alla nyförvärv, rykten och spelarförluster

Vad kommer satsningen innebära för klubben ekonomiskt?– Vi har inte pratat summor. Det finns ett stöd som är planerat till Sundsvall/Timrå dam, men hur stort det är inte heller klart. Vi diskuterar hur vi ska få till det här på ett bra sätt. Vi är ju väldigt intresserade av att få företag att sponsra damsidan och tjejidrott, säger Cedergren, som gett marknadsavdelningen i uppdrag att dra in pengar som är riktade mot flicksatsningen framöver.

– Satsningen blir viktig för oss. Vi vill öka antal människor som håller på med hockey i vår förening.

Verksamheten är på gång och i uppstartsfasen och förhoppningarna är stora. Samtidigt finns det också en viss osäkerhet kring hur stort intresset kommer vara från början.

– Får vi ihop fem, tio spelare så har vi ett lag, då kan man spela. Planen är inte helt klar. Vi kommer utveckla den beroende på hur många som dyker upp och vill vara med. Vi hoppas på så många att vi nästan får jobbgt att ta hand om dem, det är fantastiskt om blir 15-20 tjejer. Även de som spelar med killar kan ju vara med och dubblera. Är du vuxen och vill vara med också? jättebra, det är bara att komma, säger Henrik Cedergren.

Mer läsning

Annons